Afrika: Istorijski korak sa sporazumom o slobodnoj trgovini

M.L.

Posle 17 godina teškog pregovaranja stvorena najveća trgovinska zona na svetu, "uhodavanje" do prvog jula 2020.
(foto, Afrički lideri 7. jula u Niameju, Nigerija proglasili su Sporazum o slobodnoj trgovini na kontinentu)

Lideri afričkih zemlje su juče na samitu u Nigeriji, kako javlja AFP, označili zvanični početak važenja sporazuma slobodnoj trgovini kao "istorijski korak ka miru i prosperitetu" na svom kontinentu.

"Davni san postao je stvarnost", istakao je predsednik Komisije Afričke unije (AU) Musa (Moussa) Faki, proglašavajući važenje Sporazuma o Afričkoj zoni slobodne trgovine (AfCFTA).  Zona počinje da važi od 1.jula 2020. do kada zemlje-članice treba da se prilagode dogovorenim promenama kojima je stvorena najveća zona slobodne trgovine na svetu.

Domaćin samita – nigerijski predsednik Mahamadu Isoufu (Mahamadou Issofou) istakao je da se radi o "najznačajnijem događaju od stvaranja OAJ" tj prethodnice Afričke unije.

Sporazum o zoni slobodne trgovine potpisalo je 54 od 55 članova Uniije tj sve članice, osim Eritreje, koja je najavila da će uskoro razmotriti pristupanje sporazumu. Sporazum je stupio na snagu krajem maja ove godine pošto su ga ratifikovale 22 zemlje – potpisnice.

Cilj sporazuma jeste da se izrazito poveća obim međusobne trgovine afričkih zemalja. Prema proceni ove organizacije, već do 2022. međusobna trgovina će se povećati za oko 60 posto. Sada, inače, afričke zemlje među sobom realizuju svega oko 16 posto svoje trgovine sa svetom (u Evropi taj procenat iznosi oko 65 posto).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...