Ekonomija Sjedinjenih Država raste neprestano već deset godina

M. L.

To je dosad najduže vreme neprestanog rasta najveće svetske ekonomije ali je tempo znatno niži nego u ranijim periodima ekonomske ekspanzije, a plodove uživa, uglavnom, sve uži sloj najbogatijih
( Donald Tramp američki predsednik, još na početku ove godine, govoreći na Kapitolu o stanju nacije mogao je da se pohvali da je stanje ekonomije dobro a tako je ostalo i do sada)

Američka ekonomija proteklog meseca zabeležila je jedinstveni rekord – raste neprekidno najduže dosad u istoriji, tojest 121 mesec uzastopno. Taj rast najveće svetske ekonomije, prema podacima Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja, traje od kraja velike svetske recesije u junu 2009. sve dosad.

Prethodni rekord u dužini neprekidnog rasta trajao je, kako prenosi AP, 120 meseci – od marta 1991. do marta 2001. tj od pucanja tzv prenaduvanog balona vrednosti akcija internet firmi što je dovelo do pada akcija i stečaja mnogih takozvanih tehnoloških firmi. 

Tempo rasta je, međutim, u ovom poslednjem periodu bio niži nego u ranijim periodima ekonomske ekspanzije. U periodu prethodnog rekorda iz 90-ih godina, bruto društveni produkt je rastao po prosečnoj godišnjoj stopi od 3,6 posto. U deset najdužih perioda ekonomske ekspanzije posle II svetskog rata prosečni godišnji rast je iznosio 4,3 procenata. U poslednjem rekordnom periodu iznosio je svega 2,3 posto.

Ekonomski analitičari upozoravaju, takođe, da ovaj rast ne donosi iste plodove svim Amerikancima. Profesor Državnog univerziteta Kolorada Stiven Presman (Steven Pressman), koji se usmerava u istraživanju na nejednakosti u primanjima, ističe da je 60 posto svog ekonomskog profita otišlo u ruke svega jednog procenta najbogatijih.

Prema podacima američke centralne banke (FED) ukupno bogatstvo američkih domaćinstava povećalo se poslednje decenije za 80 posto (ukupno bogatstvo čine vrednosti kuće-stana, akcija i novca na računima, minus krediti domaćinstva, uključujući hipoteke i kreditne karte). Više od trećine tog povećanja se odnosi na jedan procenat najbogatijih, jedna četvrtina na domaćinstva srednje i više srednje klase. Najsiromašnija polovina populacije imala je povećanje svoje imovine za svega nepunih dva posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...