Nemačka ekonomija u stagnaciji i padu

M.L.

Preduzetničko raspoloženje se pogoršalo u junu, treći mesec uzastopno, što pojačava bojazni od pada najveće evropske privrede u drugom tromesečju
(ilustracija, Dreamstime.com, Michael Borgers)

Indeks preduzetničkog raspoloženja nemačkih privrednika, koji sastavlja institut Ifo, pao je u ovom mesecu sa majskih 97,9 na 97,4 bodova što, kako javlja agencija DPA, ukazuje na verovatni pad najveće evropske ekonomike u drugom kvartalu ove godine.

"Nemačka ekonomija ulazi u stagnaciju", izjavio je ovim povodom Klemens (Clemens) Fuest, šef instituta Ifo, dodajući da se raspoloženje među preduzetnicima pogoršalo kako u prerađivačkom sektoru tako i u uslugama.

Nemačka centralna banka je nedavno saopštila procenu da bi nemačka privreda mogla u drugom ovogodišnjem kvartalu da zabeležiti pad. U prvom kvartalu, tj od januara do marta, bruto društveni proizvod je porastao za svega 0,4 procenta. Prema ekonomisti Ifo Klausu Folrabeu (Wohlrabe), glavni izvor nesigurnosti za nemačku ekonomiju jeste trgovinski spor između SAD i Kine, a ne očekivani bregzit Britanije iz EU i napetost između Irana i SAD.

Posle devet godina neprekidnog rasta nemačka privreda ulazi u probleme zbog zavisnosti njenog prerađivačkog sektora od izvoza. Osim toga, njen rast zavisan je i od privatne potrošnje koju podržavaju trenutno povoljna situacija na tržištu rada, zatim niske kamatne stope i rast plata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...