Ruski ledolomci na atomski pogon osvajaju nove pomorske trase

M. L.

Ekologe zabrinjava otopljavanje leda na polovima ali u tome naftno-gasni biznis i saobraćaj vide novu veliku šansu
(Ruski ledolomac Sibir porinut je krajem septembra 2017. u Petrogradu)

Rusi su nedavno predstavili najveći ledolomac na atomski pogon na svetu koji je dobio ime Ural. Time se, kako piše britanski list Independent,  reaguje na nove šanse u trgovini i eksploataciji sirovina koje nastaju sa otapanjem arktičkog leda.

rus ledolomac ural

Ruski ledolomac na atomski pogon "Ural" zaplovio je krajem maja 2019.

Ekologe ovaj fenomen zabrinjava dok u njemu naftno-gasni biznis i saobraćaj vide veliku šansu. Smanjivanje lednika znači lakši pristup velikim zalihama nafte i gasa blizu polova i kraće trase prevoza.

Rusija se dugoročno sve više okreće prema tzv Severnom pomorskom putu koji će ubrzo biti plovan preko cele godine zahvaljući otopljavanju leda i sve efektivnijim ledolomcima. Ural je treći po redu ledolomac na atomski pogon (sa sestrama Sibir i Arktika).

rus-severnomorski-put

Prema već donetom planu, ova zemlja će do 2035. imati najmanje 13 velikih ledolomaca, većinom na atomski pogon. Do tada će ovaj Severni morski put biti plovan preko cele godine.

Rusija, gradnjom ledolomaca i probijanjem novih pomorskih puteva,  nastoji da pojača svoju poziciju među tradicionalnim rivalima kao što su Kanada, SAD, Notrveška i Kina. Još lane, tokom zime, kroz Severni pomorski put prošao je prvi ruski brod bez pomoći ledolomaca. Ruski predsednik Vladimir Putin je to nazvao "prelomnim događajem za otvaranje Arktika".

rus-ledolomac-arktika

Ledolomac Arktika

Prema procenama geologa, Arktik skriva u sebi zalihe nafte i zemnog gasa od najmanje oko 412 milijarde barela, što čini oko 22 posto svetskih rezervi dosad nedirnutih. Rusi očekuju, takođe, da će trasa koja vodi iz Murmanska do Beringovog moreuza znatno smanjiti vreme transporta od Azije do Evrope i ući u svakodnevnu upotrebu.

Arktida je, inače, oblast na svetu u kojoj najbrže raste temperatura i gde se najbrže otapa led. Prema američkom Centru za praćenje snega i leda, debljina leda u ovoj oblasti januara ove godine bila je najmanja u odnosu na prosek od 1981. do 2010.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...