Amazon prestigao Ejpl i postao najskuplja marka sveta

M. L.

Prema najnovijoj rang-listi, Amazon vredi 315,5 milijardi dolara – šest odnosno 6,5 milijardi više od Ejpla i Fejsbuka, koji su bili najvrednije marke proteklih godina
(ilustracija, IT firma Amazon, zahvaljujući usluzi "klaud", izbila na prvo mesto po vednosti marke prema rangiranju na Njujhorškoj berzi)

Amazon, prodavac na malo preko interneta, postao je najvrednija marka sveta prema rang-listi BrandZTM Top 100, 2019. koja je sinoć objavljena na Njujorškoj berzi.

Ova rang-lista uvedena je u najvećoj svetskoj berzi 2006. i tada se na njenom čelu našao Majkrosoft (Microsoft). Od početka, na čelu ove liste su marke tzv tehnoloških firmi, a dominirale su Majkrosft i Ejpl.

amazon-bezos-

Džef Bezos, vlasnik Amazona

Amazonu je porasla vrednost marke, za poslednjih godinu dana, čak 52 posto – na 315,5 milijardi dolara. Vrednost marke Ejpla (Apple), koja je na drugom mestu, porasla je za tri posto tj na 309,5 milijarde dolara. Na trećem mestu je Gugl (Google) kome je vrednost povećana za dva posto tj na 309 milijardi.

Kralj globalnog biznisa bio je lane klaud (cloud) tj usluga čuvanja podataka što je  Amazonu donelo, osim uspona na ovoj listi, i rekordni profit.

Na četvrtom mestu je Majkrosoft (251,2 milijarde dolara), peta je Viza (171,9), šesti je Fejsbuk (158,9), sedmi Alibaba (131,2), osmi Tencent (130,8), deveti Mekdonalds (130,3) i deseti telekom provajder AT&T (108,3).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...