Osetno snižena predviđanja ekonomskog rasta Nemačke

M. L.

Nemačka centralna banka snizila procenu ovogodišnjeg rasta "motora evropske privrede" na svega 0,6 procenta
(ilustracija, Montaža modela golf u nemačkoj fabrici Folksvagen: nedeljnik Špigl ocenjuje da sadašnji pogled na ekonomije Nemačke i drugih velikih zemalja daje "mračnu sliku")

Nemačka centralna banka objavila je danas revidiranu prognozu rasta nemačke privrede na svega 0,6 posto - sa decembarskih 1,6 posto. Kako prenosi DPA, iza toga stoji, pre svega, slabljenje globalne tražnje koja ima veliki uticaj na industriju i izvoz.

S obzirom da je nemačka privreda ekonomski motor EU, posebno kada se radi o zemljama srednje i jugoistočne Evrope, ovakav trend će se odraziti i na šira kretanja.

Za iduću godinu centralna banka računa sa ubrzanjem rasta na 1,2 posto, što je, međutim, i dalje slabije od planiranog rasta od 1,6 posto za ovu godinu.

Prema najnovijem saopštenju nemačkog statističkog zavoda, nemački izvoz je smanjen u aprilu ove godine za 3,7 posto što je najizrazitiji pad od avgusta 2015. (u tom mesecu nemačka industrijska proizvodnja zabežila je pad od 1,9 posto).

Nemačka ekonomija je u poslednje vreme suočena sa negativnim posledicama slabljenja rasta svetske ekonomije, sporova oko međunarodnih ekonomskih odnosa i neizvesnostima oko izlaska Britanije iz EU. Lane je bruto društveni podukt Nemačke povećan za 1,4 posto što je bio najniži rast u poslednjih pet godina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...