Firma Babiša mora vratiti evrodotacije

M. L.

Prema izveštaju Evropske komisije, firma Agrofert češkog premijera Andreja Babiša mora vratiti sve evropske dotacije od početka 2018, a premijer je "u sukobu interesa" zbog veza sa ranijim preduzetničkim aktivnostima
(foto, Andrej Babiš)

Afera s evropskim dotacijama firme Agrofert češkog premijera-milijardera Andreja Babiša, koja traje već nekoliko godina, na putu je da konačno  bude raspletena. List Hospodaržske novini (Hospodarske noviny) objavio je danas rezultate izveštaja Evropske komsije (EK) prema kome ova firma treba da vrati sve evropske dotacije koja je dobila od januara 2018.

Ministarstvo finansija je potvrdilo da je dobilo rezultate provere ali je navelo da se radi o "predlogu" koji se može promeniti. Svoje reagovanje objaviće pošto dobije verziju izveštaja na češkom jeziku, posle čega ima rok za izjašnjavanje od jednog do dva meseca.

Babiš, koji već duže vreme odbacuje da je kao premijer u sukobu interesa, navodi da sa svojim bivšim firmama nema ništa jer ih je preveo krajem 2017. u  tzv sverenski fond. Ostao je, međutim, beneficijent što znači da profit svih firmi i dalje pripada njemu.

babis-pobeda-2017-

Andrej Babiš, sa suprugom Monikom, posle pobede na izborima u Češkoj 2017.

Na  mogući sukob interesa ukazala je lane i organizacija Transparens internešnel (Transparence International).

Server IiRozhlas (iRadio) upozorio je krajem protekle nedelje da je Agrofert, i posle uvođenja strožih evropskih pravila o sukobu interesa, dobio još 40 miliona kruna dotacija od češke države.

Andrej Babiš (64 godine), poreklom je Slovak, obogatio se 90-ih i sa imovinom od preko četiri milijarde dolara sada je drugi je najbogatiji Čeh (prvi je Petr Kelner, koji je "težak" oko 15 milijardi). Bio je 80-ih u evidenciji saradnika u komunističkoj tajnoj policiji STB s tajnim imenom Bureš. Pre osam godina osnovao je političku stranku ANO tj Alijansu nezadovoljnih građana koja je na izborima 2013. osvojila drugo mesto, a on postao vicepremjer u vladi socijaldmeokrata. Na izborima 2017. ANO je ubedljivo pobedila pa je Babiš postao premijer.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...