Kina: sve dublji pad prodaje auta

M. L.

Pad traje već deset meseci za redom, u aprilu manja prodaja za čak 15 posto nego u istm periodu lane. Prodaja ne pada samo ekološkim automobilima
(ilustracija, Pored prvog pada godišnje prodaje automobila u ovom veku, zabeleženog 2019, u Kini je aprila ove godine prodato 18,1 posto više vozila, označenih kao NEV (new energy vehicles), nego u istom mesecu lane)

Prodaja automobila u aprilu ove godine pala je na kineskom, najvećem svetskom tržištu za skoro 15 posto u odnosu na april prošle godine, saopštilo je danas Kinesko udruženje proizvođača auta (CAAM). Pad prodaje, kako prenosi AP,  traje već deset meseci uzastopno i postupno se produbljuje, a najvažniji uzrok jesu trgovinski konflikti Kine i Sjedinjenih Država.

U aprilu je u Kini prodato 1,98 miliona auta, tj 14,6 procenta manje nego u istom mesecu lane. U februaru je pad iznosio 14, a u martu 5,2 posto.

Pad traje od prošlogodišnjeg jula i doveo je do toga da prodaja padne za celu prošlu godinu. Bio je to prvi godišnji pad prodaje automobila u Kini od 90-ih godina prošlog veka.

"Svetla tačka" na kineskom automobilskom tržištu, koje ima ulogu zamajca svetske produkcije, ostaje prodaja električnih auta, tzv hibrida i drugih ekoloških vozila. U aprilu je u Kini ovih vozila, označenih kao NEV (new energy vehicles) prodato ukupno 97 hiljada tj 18,1 posto više nego u istom mesecu lane. Za celu godinu rast njihove prodaje iznosio je 62 posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...