OECD snizila projekciju globalnog rasta za ovu godinu na 3,2 posto

M.L.

Trgovinski sporovi sve više štete prozvodnji i investicijama. Još koliko u martu, prognoza je bila 3,3 posto
(foto, Angel Gurria, generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, predstavlja Ekonomski pregled OECD-a u sedištu OECD-a u Parizu 21. maja 2019. godine)

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) snizila je prognozu globalnog rasta za ovu godinu jer trgovinski sporovi štete proizvodnim i investicionim odlukama, javlja AP.

Ova organizacija sa sedištem u Parizu je juče u svom najnovijem izveštaju konstatovala da je krajem 2018. naglo usporen rast svetske privrede. Sada se čini da se rast počinje stabilizovati ali je i dalje nesiguran.

Uzroci toga su eskalirajuči trgovinski konflikti, velika politička neizvesnost, rizici na finansijskim berzama i usporavanje rasta u Kini koji je poslednjih godina sve važniji zamajac globalnog rasta.

OECD je u svom prvom izveštaju o svetskoj privredi u ovoj godini, u martu, predviđala rast od 3,2 posto da bi već u novom izveštaju od juče tu prognozu korigovala na 3,2 posto. Prognoza rasta za 2020. zasad ostaje ista – 3,4 posto.

OECD u ovom izveštaju upozorava da sadašnji tempo rasta nije dovoljan da donese vidnije poboljšanje zaposlenosti ili životnog standarda.

“Krhka svetska ekonomija je destabilizovana trgovinskim napetostima”, komentarisala je ovaj izveštaj glavni ekonomista OECD Lorens Bun (Laurence Boone). “Rast se ustaljuje ali ekonomija je slaba i na horizontu su veoma ozbiljni rizici. Vlade moraju sarađivati da bi osigurale povratak ka jačem i održivijem rastu”, zaključila je ona.

OECD predvidja za SAD u ovoj godini rast od 2,8 procenta (lane je iznosio 2,9 procenta), a za iduću godinu usporavanje na 2,3 posto. Ekonomija evrozone bi u ovoj godini trebalo da raste po stopi od 1,2, a u idućoj godini od 1,4 procenta.

Očekuje se da se rast kineske privrede ove godine uspori na 6,2 procenta sa prošlogodišnjih 6,6 posto. Za iduču godinu se predviđa dalje usporavanje na šest posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...