Od jedinstvenog tržišta EU najveće koristi ima Nemačka

M. L.

Prema studiji Bertelsmanove fondacije, najveća evropska ekonomija ima godšnje prinos od toga 88 milijardi evra
(ilustracija, Berlin, glavni grad Nemačke)

Nemačka, zemlja s najvećom ekonomijom u EU, ima od svih 28 članica Unije najveće koristi od jedinstvenog tržišta, pokazala je upravo objavljena studija Bertelsmanova fondacije (Bertelsmann). Na tome svake godine ova zemlja, kako prenosi nemačka agencija DPA, profitira 88 milijardi evra.

Jedinstveno tržište EU je, po svom uvođenju 1992, otklonilo sve carine i drugu regulaciju koja je bila prepreka slobodnoj trgovini zemalja-članica. Na taj način je nastalo jedinstveno tržište veličine onog u Sjedinjenim Državama.

Korisnije za bogate

Zemlje EU, prema računici ovog instituta, imaju od jedinstvenog tržišta ukupnu korist od 461 milijarde evra, dakle, petina te ukupne koristi pripada Nemačkoj. Svaki nemački građanin je zato godišnje bio bogatiji u proseku za 1.046, a građani svih ostalih zemalja – u proseku po 840 evra.

"Od jedinstvenog tržišta ne profitiraju svi podjednako, ali je najvažnije da svi imaju koristi”, komentarisao je nalaze studije predsednik ove fondacije Aart De Geus. Od jedinstvenog tržišta proftiraju više bogatije privrede u jezgru Unije, dok su koristi siromašnijih zemalja na jugu i istoku Unije znatno manje, dodao je on.

"Za zemlje kao što su Holandija i Austrija jedinstveno tržište je božji dar, jer one imaju visoko konkurentne grane koje su, međutim, zavisne od izvoza zato što je za njih domaće tržište malo", ukazao je jedan od autora studije Domink Ponatu (Dominic Ponnatu).

Rast na Severu - radikalizam na Jugu

Najmanje koristi od jedinstvenog tržišta imaju Grčka (400 evra per capita godišnje), Portugalija (500) i Španija (590 evra godišnje).

Nemačka je i posle finansijske krize 2008. godine beležila, sve do nedavno, trajni i visoki ekonomski rast. Istovremeno, neke druge zemlje-članice, posebno one na jugu Evrope, imaju slabi rast i visoku nezaposlenost. To je u njima, prema ovoj studiji, vodilo jačanju radikalnih levih i desnih političkih stranaka.

Ekonomske i socijalne nejednakosti su, kako se tvrdi u ovoj studiji, stajale iza tesne većine odluke Britanaca na referendumu da ta zemlja napusti Uniju. Deo ekonomista i političara iz južne Evrope ukazuje na to da bi bogatiji Sever morao biti izdašniji u podršci Jugu ali je protiv toga većina nemačkih političara, koji su veoma osetljivi prema porastu izdataka.

Od jedinstvenog tržišta EU manje koristi imaju seoske oblasti, a veće regioni kakav je, na primer, britanski Kent čiji su žitelji, što je paradoks svoje vrste, na referendumu bili izrazito za izlazak zemlje iz Unije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...