Rusija: sporiji privredni rast

M. L.

Prosečna plata dostigla 626 evra
(ilustracija, Moskva, Kremlj, u prvom planu su dve kule visoke 30 metara, sagrađene oko 1480.)

Bruto društveni produkt Rusije (BDP) porastao je u prvom kvartalu ove godine za 0,8 posto, saopštilo je rusko Ministarstvo privrede.

Tempo rasta se tako naglo usporio, prenosi Rojters, sa 2,7 procenata, koliko je iznosio u poslednjem kvartalu prošle godine. Prema analitičarima, stopa rasta biće slaba i dalje tokom ove godine.

U celoj prošloj godini ruska privreda je zabeležila rast od 2,3 procenta što je bila najviša stopa u poslednjih šest godina. Ruska centralna banka predviđa da bi se BDP tokom ove godine mogao povećati za 1,7 posto.

Prema podacima Ministarstva privrede, nominalna plata u Rusiji je u martu ove godine iznosila 45 hiljada rubalja (626 evra) i bila je za 5,2 posto viša nego u istom periodu lane. Realna plata, očišćena od inflacije, je, međutim ostala ista.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...