Privredni rast sjedinjenih država naglo ubrzan - na 3,2 posto

ML

U prvom kvartalu ove godine privredni rast neočekivano ubrzan u odnosu na četvrti lanjski kvartal kada je iznosio 2,2 posto
(ilustracija, I broj nezaposlenih se smanjuje u Americi)

Tempo rast najveće svetske ekonomije naglo je, prema saopštenju američkog Ministarstva trgovine, ubrzan u prvom ovogodišnjem kvartalu i dostigao je 3,2 posto. U poslednjem kvartalu lane iznosio je 2,2 posto. Rezultat je osetno bolji nego što su očekivali analitičari koji su rast procenjivali na dva posto.

Američka ekonomija, kako prenosi AP, uspešnije se nosila s negativnim fakorima kao što su napetosti u međunarodnim trgovinskim odnosima i delimična blokada funkcionisanja vlade. Za drugu polovinu ovog prirasta zaslužni su, prema analitičarima, kratkoročni faktori kao što su rast zaliha u preduzećima i nagli pad američkog deficita u spoljnoj trgovini.

Rast BDP je premašio granicu od tri posto koju je predsednik Donald Tramp, nedavno utvrdio kao dokaz da ekonomski program njegove adminstracije funkcioniše uspešno.

To je najizrazitije, od prvog kvartala 2015, ubrzanje rasta koji je, inače, poslednjih godina bio osetno slabiji nego u prethodnom periodu. Analitičari su od tada stalno izražavali strahovanja da će rast pasti ispod granice od jedan posto zbog niza nepovoljnih faktora kao što su pad na berzi akcija, slabljenje ostalih velikih svetskih privreda, carinski rat s Kinom i delimično zatvaranje znatnog dela organa i kancelarija vlade koje je u prvom kvaratlu trajalo rekordnih 35 dana.

Ekonomija se, ipak, izborila protiv tih faktora u čemu joj je pomoglo saopštenje centralne banke (FED) da će napraviti pauzu u povišavanju kamatnih stopa koje je lane povećala čak četiri puta. FED je tako pomogao oživljavanje berze akcija koja nije više u grču zbog strahovanja da bi pooštravanje monetarne politike moglo dovesti do recesije.

U tekućem, tj drugom ovogodišnjem kvartalu se, međutim, očekuje "normalizacija" privrednog rasta na uobičajenih oko dva posto. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...