Strateški projeti u fokusu NIS-a

BM

U prvom tromesečju NIS je ostvario neto dobit od 158 miliona dinara. Fokus NIS-a u 2019. godini je na strateškim projektima – investicije su veće od osam milijardi dinara.

U prvom kvartalu 2019. godine NIS je nastavio realizaciju strateških projekata na kojima će se zasnivati dalji razvoj kompanije. Ukupan obim investicija iznosi 8,3 milijarde dinara što je šest odsto više nego u prva tri meseca 2018. godine. Najviše ulaganja ostvareno je u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dok je od pojedinačnih projekata prioritet bio nastavak investicija u Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo, čime će rafinerija postati jedna od najmodernijih u Istočnoj Evropi. Pored toga, učinjeni su konkretni koraci u realizaciji još dva kapitalna projekta. U martu je započeta izgradnja termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, na lokaciji Rafinerije nafte, koju NIS realizuje u partnerstvu sa Gasprom  energoholdingom. Takođe, NIS je u saradnji sa MET grupom nastavio angažovanje na projektu vetroparka Plandište, saopšteno je iz NIS-a uz napomenu da NIS grupa objavljuje konsolidovane rezultate poslovanja za prvi kvartal 2019. godine, pripremljene u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

Iz NIS-a ističu da pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 6,3 milijarde dinara, dok je neto dobit 158 miliona dinara. Na ostvarene finansijske rezultate NIS grupe u prvom kvartalu uticale su niže prosečne cene nafte u odnosu na prvo tromesečje 2018. godine, kapitalni remont u Rafineriji nafte Pančevo i veća amortizacija. Obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznose 40 milijardi dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, u prvom kvartalu 2019. godine proizvedena je 321.000 uslovnih tona nafte i gasa, dok ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda iznosi 599.000 tona. Istovremeno, ostvaren je promet naftnih derivata od 726.000 tona. U fokusu NIS grupe bilo je i unapređenje pokazatelja u oblasti bezbednosti na radu, pa je tako Indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) smanjen 38 odsto u odnosu na prvi kvartal prethodne godine.

„Kapitalni projekti i dalji razvoj NIS-a ostaju naš prioritet i u 2019. godini. Od posebne važnosti za nas su modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu i radovi na izgradnji postrojenja za duboku preradu. Takođe, u saradnji sa partnerima nastavljamo aktivnosti na izgradnji termoelektrane toplane u Pančevu i realizaciji projekta vetroparka Plandište. Pored toga, u fokusu NIS-a u nastavku godine biće povećanje operativne efikasnosti i unapređenje finansijskih i operativnih rezultata na nivou cele grupe“, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...