Azija (opet) dominira u svetskoj ekonomiji

M.L.

Vremena su se promenila i menjaju se sve brže u korist Azije koja je, inače, sve do pre dva stoleća, bila u ekonomskom pogledu ispred Zapada
(Industrija Indije: pogon Dženeral electrika u Bangaloreu)

Zapad gubi trku sa azijskim zemljama koje preuzimaju ekonomski primat u svetu. Kina je po bruto društvenom produktu (BDP), gledano po paritetu kupovne moći, već pretekla Sjedinjene Države a za sedam-osam godina biće ispred i po nominalnom BDP-u. Indija i Japan nisu daleko od SAD, Indonezija je pretekla Brazil na listi najvećih svetskih ekonomija a 2023. biće i ispred Rusije, šeste po veličini svetske ekonomije, Vijetnam bi za koju godinu trebalo da uđe među deset najvećih svetskih ekonomija...

"Naš kontinent je postao motor svetskog ekonomskog rasta. Bližimo se početku azijskog veka", istakao je nedavno indijski premijer Narendra Damordas Modi na poslednjoj konferenciji Azijske infrastrukturne investicione banke.

Fajnešnel Tajms (The Financial Times) je nedavno analizirao podatke Međunarodnog monetarnog fonda i Konferencije OUN za trgovinu i razvoj i izračunao je da će naredne godine azijske ekonomje biti, po prvi put u poslednjih 200 godina, jače od ostatka sveta zajedno. U analizi su korišćeni poodaci o bruto društvenim proizvodima zemalja, imajući u vidu kupovnu moć lokalne valute. Ta metoda daje istinitiju sliku o raspodeli ekonomske svetske moći.

U Aziji sada živi polovina svetske populacije, iduće godine u njoj bi trebalo da živi polovina svetske srednje klase, tojest ljudi koji imaju dnevna primanja izmedju 10 i 100 dolara. Od 30 najvećih svetskih gradova, 21 je u Aziji. Azijati će do kraja naredne decenije kupovati više automobila nego ostatak sveta. To sve ukazuje na rastući ekonomski značaj zemalja Bliskog, Srednjeg i Dalekog Istoka. Već sada se računa s tim da je najznačajniji faktor svetske ekonomije - kineski potrošač.

U 17. veku Evropljani su, prema ekonomskim istoričarima, zavideli Azijatima na njihovom ekonomskom bogatstvu koje je tada iznosilo oko dve trećine svetog BDP-a. U narednom stoleću Indija je sama imala veći BDP nego cela Evropa. To je i privlačilo vojne velesile pa su indijskim potkoninentom postupno ovladavali Portugalci, Francuzi i Britanci, zahvaljući vojnoj prevazi. Već krajem britanske vladavine 1947. indijski BDP je bio čak šest puta manji nego BDP Evrope. Nije preterano reći da se bliži dan kada će Indija ekonomski biti opet ispred Evrope. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...