Kineska ekonomija u prvom kvartalu rasla po stopi od 6,4 posto

M.L.

Dinamika rasta ista kao u poslednjem kvartalu lane ali nešto je viša od očekivanja
(ilustracija, Šangaj - ukrštanje brzih puteva blizu centra grada)

Kineska ekonomija, kako je saopšteno iz zvaničnog izvora, zabeležila je u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period lane, rast za 6,4 posto. Kako prenosi Rojters, ista stopa je iskazana i u poslednjem tromesečju prošle godine.

Prema preliminarnim analizama, očekivan je rast bruto društvenog proizvoda (BDP)  od 6,3 posto koji bi bio najniži u poslednjiih 27 godina. Bolji rezultat od očekivanja analitičara, ima da se zahvali, pre svega, visokom rastu industrijske proizvodnje od 8,5 posto koji je bio najviši od 2014.

Martovski ekonomski pokazatelji su naznačili ohrabrujuće ekonomske tendencije u kinskoj privredi posle pesimističkog početka godine ali je, prema analitičarima, još prerano donositi zaključke o trajnijem poboljšanju.

Ekonomski partneri Kine pažljivo prate kretanja u ovoj zemlji, posebno naznake održavanja i ubrzanja ekonomskog rasta, zbog bojazni od  usporavanja globalnog rasta na koji tamošnja kretanja imaju sve veći uticaj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...