Desetogodišnji ugovor Folksvagena s Kinom o kupovini litijuma

M. L.

Srbija raspolaže sa oko 10 % od procenjenih svetskih rezervi litijuma, pa bi to mogla da bude prednost naše zemlje kada Folksvagen – krajem meseca – bude odlučivao o lokaciji za svoju novu fabriku automobila
(ilustracija, Folksvagen je do prošle godine najavljivao 40 novih modela elektroautomobila za kinesko tržište a sada je taj broj povećao na 70)

Najveći svetski proizvodjač automobila, nemački Folksvagen (VW – Volkswagen), zaključio je ovih dana, kako piše nemački list Handesblat, preliminarni desetogodišnji ugovor s kineskom firmom Ganfeng o isporukama litijuma kojima će pokriti znatan deo svojih potreba za ovim metalom koji je osnovni materijal za proizvodnju baterija za automobile.

"Folksvagen je na ovaj način osigurao pokrivanje značajnog dela svoje potrošnje litijuma", saopšteno je ovim povodom iz centrale nemačkog giganta.

kina-vw-electriccar-cobalt_lithium

Jedan od Folksvagenovih modela za kinesko tržište na pogon sa litijum - kobaltne baterije

Ovaj koncern planira da do 2028. uvede na tržište 70 novih modela automobila na električni pogon. Predviđa se da će do tada proizvesti 22 miliona elektromobila na sopstvenim platformama. Za Folksvagen, koji do kraja ovog meseca treba da donese odluku o gradnji svoje nove fabrike za koju je i Srbija kandidat, komparativna prednost Srbije mogla bi biti i to što raspolaže znatnim rezervama litijuma koje, prema prvim procenama, čine 10 posto svih svetskih rezervi.

Ovim povodom Handesblat ukazuje da svetsku tražnju za litijumom ne povećava samo rast proizvodnje elektromobila (20 kilograma litijuma za bateriju) nego i sve veća upotreba ovog metala u proizvodnji smart telefona i drugih elektronskih uređaja i aparata. Na primer, baterija smart telefona sadrži oko tri grama litijuma, noutbuka oko 30 grama...

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...