Bezos, Gejts i drugi milijarderi grozničavo ulažu u kobalt

M. L.

Ovaj metal, koji se koristi za prozvodnju baterija za elektrovozila, mogao bi postati najtraženija sirovina na svetu
(ilustracija,Plavi pigmenti na bazi kobalta (kobalt plava) su od davnina korišćeni za nakit i boje, i da daju staklenu prepoznatljivu plavu nijansu. Kobalt se primarno koristi u proizvodnji legura otpornih na habanje i visoke čvrstoće. Jedinjenja kobalt silikata i kobalt (II) aluminata (CoAl2O4, kobalt plava) daju prepoznatljivu duboku plavu boju staklu, keramici, mastilima, bojama i lakovima - Vikipedija)

Grupa milijardera na čelu sa Džefom Bezosom (Jeff Bezos) i Bilom Gejtsom (Bill Gates) podržala je start-ap firmu Kobold metali (KoBold Metals) koja radi na takozvanim Gugl mapama zemaljske kore. Kako javlja agencia Blumberg, očekuje se da bi se zahvaljujući ovim kartama mogli naći novi, bogatiji izvori ovog metala koji može postati jedna od najtraženijih svetskih sirovina zbog primene u proizvodnji baterija za elektromobile.

Sredstva za pokretanje, ovaj start-ap je dobio od investicione firme Andresen Horovic (Andreessen Horowitz) i fonda BEV ( Breakthrough Energy Ventures) koje finansiraju Gejts, Bezos, Rej (Ray) Dalio, Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) i još desetak finansijskih magnata.

U Kobold metalima pretpostavljaju da na planeti Zemlji mogu postojati znatne neotkrivene rezerve kobalta do kojih bi se moglo doći uz pomoć računarskih algoritama i mapa signala povećane koncentracije ovog metala.

Rudarske firme dosad su se malo bavile otkrivanjem nalazišta kobalta. U svetu postoji samo jedan rudnik kobalta, sve ostale količine su proizvedene kao sporedni produkt u eksploataiciji bakra ili nikla. Trenutno čak dve trećine ponude ovog metala dolazi iz Demokrarske republike Kongo.

Kobold metali je već došao do nekoliko velikih parcela zemljišta u SAD na kojima se nada da naći kobalt.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...