Nova fabrika VW: Srbija ispala, u konkurenciji samo Bugarska i Turska?

M.L.

Ako je verovati nemačkim medijima, naša zemlja nije više u najužem izboru. Konačna odluka pašće posle Uskrsa po gregorijanskom kalandaru tj za devet-deset dana
(ilustracija: Škoda, Seat, Volksvagen - tri brenda u vlasništvu jedne kompanije)

U užem izboru za novu fabriku nemačkog automobilskog koncerna Folksvagen (VW-Volkswagen), koja će biti pod neposrednom upravom "Škode",  ostale su Bugarska i Turska – prenosi češki portal Aktualne.cz informaciju nemačke novinske agencija DPA. Konačna odluka pašće odmah posle Uskrsa po gregorijanskom kalendaru, na zasedanju Nadzornog odbora koncerna 23. aprila. 

Nova fabrika, prema DPA, pre svega, treba da posluži za potrebe "Škode" čiji su kapaciteti preopterećeni tako da je lane prodato najmanje 100 hiljada njenih automobila manje od potreba tržišta. Tu treba da se proizvodi novi SUV model češkog proizvođača Karoq, a uz to i model španskog SEAT-a Ateca. To je najverovatnije proizvodni program nove fabrike ali o tome još nije doneta definitivna odluka. Ukupan kapacitet nove fabrike, na površini od 400 hektara, biće 350 hiljada automobila godišnje.

Najviše nade da će dobiti novu fabriku polaže, prema DPA, Bugarska. "VW ništa ne ostavlja slučajnosti pa je tako početkom ovog meseca u Sofiju došla delegacjia koncerna kako bi videla tamošnji dečji vrtić na nemačkom jeziku".

Ali, prema informaciji nemačkog Automobilwoche, koju citira DPA, "Turska se ne predaje i vrši pritisak na VW. Tamošnji vodeći ljudi auto-industrije ističu da je VW lane prodao u Turskoj 120 hiljada svojih vozila i da je vreme da koncern ne gleda na Tursku više samo kao na kupca nego i proizvođača". No, činjenica je da je tursko tržište novih automobila u poslednje vreme u izrazitom padu pa je zbog toga povlačenje iz ove zemlje već najavila japanska "Honda".

U igri je, kako se napominje, bila još i Srbija ali ona, prema nemačkim medijima, nije više u najužem izboru i to zato što nije u Evropskoj uniji što bi komplikovalo sve legislativne procese (ali nije ni Turska, i za razliku od Srbije, nema više šansi da to postane u dogledno vreme – prim.ML).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...