Rast nemačke ekonomije ove godine samo 0,8 posto

M.L.

Lane je rast vodeće evropske privrede iznosio 1,4 posto i bio najsporiji u proteklih pet godina
(ilustracija, najnovije smanjenje prognoze o nemačkoj privredi u ovoj godini)

Nemačka vlada računa sada da će rast nemačke ekonomije ove godine iznositi 0,8 posto, piše danas ugledni nemački ekonomski list Handesblat, pozivajući su na zasad poverljivi dokument Ministarstva finansija. U januaru je vlada je već revidirala zvaničnu projekciju ovogodišnjeg rasta sa 1,8 na jedan posto.

"Savezna vlada interno već računa za 2019. s privrednim rastom od 0,8 posto", citira list dokument Ministarstva. Zvanično, međutim, zasad još važi projekcija od jedan posto rasta.

Privreda Nemačke, koja je motor razvoja u EU, suočena je u poslednje vreme sa sve težim posledicama slabljenja globalne ekonomije, sporovima u međunarodnim trgovinskim odnosima i neizvesnošću oko priprema za izlazak Britanije iz EU.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prošle sedmice revidirala je svoju procenu ovogodišnjeg rasta nemačke privreda na samo 0,7 posto s 1,6 procenta koliko se predviđalo u novembru.

Lane je bruto društveni proizvod Nemačke (BDP) porastao za 1,4 procenta, što je bio najsporiji rast u poslednjih pet godina. Nemačka ekonomija je najveća u EU i od nje su zavisne privrede ostalih članica EU, posebno manjih zemalja-novih članica.

Sve nepovoljnije prognoze smenjuju se od početka ove godine. U februaru je najugledniji nemački institut IFO, koji redovno prati preko posebnog indeksa raspoloženje u sedam hiljada najvažnijih nemačkih firmi, objavio da je u tom mesecu indeks pao po šesti put uzastopno od prošlogodišnjeg septembra, na 98,5 poena (pre godinu dana je iznosio 104,5 bodova).

Ekonomisti smatraju da je usporovanje rasta nemačke privrede odraz ekonomskog ciklusa, jer ona raste neprestano već deset godina, tojest posle ekonomske krize 2008-2009. Ti znaci usporovanja

su evidentni i u drugim zemljama ali su najvidljiviji u Nemčkoj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...