OECD: usporavanje rasta svetske privrede ove i naredne godine

M. L.

Posle prošlogodišnjeg rasta od 3,7 posto, za ovu i narednu godinu predviđa se rast od 3,3 odnosno 3,4 posto
(ilustracija, Luka u Hamburgu, Nemačka: kontejnerski terminal)

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kako javlja AFP,  po drugi put je u poslednjih pola godine korigovala na dole svoju prognozu rasta svetske ekonomije u ovoj i narednoj godini.

U prekjuče objavljenom izveštaju se predviđa da će globalni rast u ovoj godini iznositi 3,3, a u narednoj godini 3,4 procenta. Prethodna pregnoza je bila viša za 0,2 poena. Prognoze OECD kretanja svetske ekonomije se, inače, smatraju najpouzdanijim.

Trgovinski sporovi i neizvesnost oko izlaska V. Britanije iz EU, prema analitičarima OECD, bitno kvare perspektivu svetske trgovine i preduzimaštva. 

"Na usporavanje rasta bitan utucaj imaju politička neizvesnost, nastavljanje trgovinske napetosti i dalja narušavanja preduzimačkog i potrošačkog poverenja", navodi se u izveštaju. U Evropi je glavni rizik bregzit, ali su problem i znaci recesije u Italiji i trgovinski sporovi SAD i Kine.

Prognozu za evrozonu  OECD je snizila za ovu godinu za čak 0,8 poena tj na jedan procenat, a za 2020. za 0,4 tj na 1,2 procenta.

Gora je prognoza i za SAD i Kinu, dve izrazito najveće svetske privrede. Prognoza za ovu godinu je za obe niža za 0,1 procentni poen tj predviđa se 2,6 procenata za SAD i 6,2 procenta za Kinu. Za iduću godinu prognoza za SAD je bolja i iznosi 2,2 procenta, a za Kinu je nepromenjena tj iznosi šest posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...