Kina planira sporiji privredni rast

M. L.

Za ovu godinu u Kini se planira ekonomski rast između 6,0 i 6,5 posto a lane je iznosio 6,6 posto i bio najniži u poslednjih 28 godina
(foto, Kineski premijer Li Kećijang podnosi izveštaj o radu na otvaranju Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) u Velikoj dvorani naroda u Pekingu 5. marta 2019.)

Kina za ovu godinu planira sporiji privredni rast – između 6,0 i 6,5 posto. Lane je ekonomija najmnogoljudnije zemlje sveta rasla po stopi od 6,6 dok je plan vlade iznosio 6,5 posto.

To je u izlaganju na početku godišnjeg plenaranog zasedanja kineskog parlamenta izneo premijer Li Kećijang, kako prenosi AP.

kina-li-otvaranje-

LI Kećijang, premijer na otvaranju godišnjeg zasedanja Nacionalnog narodnog kongresa Kine 5. marta 2019.

Rast kineske privrede, najveće na svetu posle američke, usporava se poslednjih godina i lane je bio najniži u poslednjih 28 godina. Na to je uticala, pre svega, slabija globalna i lokalna tražnja, kao i carinske napetosti sa SAD. No, i takav, bio je dva puta viši od proseka rasta svetske privrede. Ipak, činjenica da je vlada po prvi put rast bruto društvenog produkta pojektovala u rasponu, umesto precizne stope, govori o tome da vlada priznaje rizike i neizvesnosti u budućem razvoju.

Za ovu godinu planira se snižavanje poreza i drugih davanja, povećanje investicija u infrastrukturu i više kredita za male firme. Snižavanje poreza i povećanje izdataka vlade dovešće do porasta deficita BDP na 2,8 sa lanjskih 2,6 posto.

Premijer Li je nastojao da u svom izlaganju umiri američke i evropske firme uveravanjem da će sva preduzeća u Kini, među njima  i ona sa stranim vlasnicima, poslovati pod istim uslovom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...