Trube i Nušić na Sajmu turizma

D. Ćirović

Iako se najveći broj posetilaca 41. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu očekuje za vikend, štand Zapadne Srbije već juče je bio krcat
(foto, Glumac Milan Milosavljević na Sajmu turizma)

Na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu pod sloganom “Leto je bliže nego što mislite”, okupilo se mnogo posetilaca otkako je u četvrtak ova manifestacija zvanično otvorena. Iako se očekuje da će najveća gužva biti tokom vikenda, štand Zapadne Srbije juče je bio dupke pun. Publiku su privukli zvuci valcera i trube, ali i Branislav Nušić.

Organizatori Nušićijade pozvali su prisutne da dođu u Ivanjicu od 23. do 25. avgusta na jubilarni 10. festival i uključe se u sjajno druženje, koje je, kako su istakli, već pohodilo više od 350.000 ljudi. Glumac Milan Milosavljević, zaštitno lice Nušićijade, pozdravio je posetioce sajma, kratko se prisetio prethodnih godina, a onda mesto ustupio valceru.

„Dozvolite mi da poželim da nas ovi zvuci ponesu u period s početka 20. veka kada se laganije i mirnije živelo“, rekao je Milosavljević.

Njegova koleginica Ljiljana Stjepanović, poznata i po ulozi Nušićeve Gospođe ministarke, naznačila je da u Ivanjici uvek provede nezaboravne trenutke.

„Zovite me dok sam živa, uvek ću se rado odazvati pozivu da učestvujem na Nušićijadi“, kazala je ona.

Marija-Labović-(druga-sleva)-i-Nebojša-Nušic

Marija Labović (druga sleva) i Nebojša Nušić (pored)

U publicu su, između ostalih, bili i Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, i Nebojša Nušić, praunuk čuvenog srpskog komediografa.

Direktor Regionalne turističke organizacije Zapadna Srbija Miroslav Rađen pozvao nas je da ostanemo, jer su se uskoro na štandu pojavili trubači sa Zlatara, plišani beloglavi sup, a na okolne stolove su ređani sir, pršuta, gibanica i pita od heljde. Kao poštovalac prirode na Zlataru prisutne je pozdravio i muzičar Đorđe David. Kako je rekao, kada je postao otac shvatio je da mu dete pripada generaciji, koja neće imati toliko prilike da živi zdravo i nadiše se čistog vazduha.

„A vama na Zlataru poručujem da čuvate to što imate, da ne dozvolite nama divljima da vam ’krojimo kapu’“, dodao je David.

Sajam turizma traje do 24. februara i na njemu učestvuje više od 650 direktnih izlagača i suizlagača iz 38 zemalja. Otvarajući sajam 21. februara, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da je po prvi put prošle godine bio izjednačen broj domaćih i stranih turista, te da se 2019. očekuje 3,6 miliona gostiju.

Na Beogradskom sajmu istovremeno se održavaju još tri manifestacije - 10. Međunarodni sajam vina BeoWine, 15. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA i 15. Sajam suvenira "Posetite Srbiju".

Očekuje se da sajam ove godine poseti između 60.000 i 70.000 ljudi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...