Paladijum prekoračio granicu od 1.500 dolara za uncu

M. L.

Metal, kome cena ubrzano raste zbog primene u litijumskim baterijama za elektromobile, od Nove godine poskupeo za petinu
(ilustracija, paladijum skuplji od zlata)

Cena paladijuma premašila je juče granicu od 1.500 dolara za uncu (31,1 gram). Razlog tome jeste rastuća tražnja za ovim plemenitim metalom i bojazan od njegovog nedostatka na tržištu.

Paladijum se koristi za proizvodnju katalizatora u baterijama, a tražnja za njim je ubrzano veća zbog primene u litijumskim baterijama za elektromobile.

U decembru prošle godine litijum je po prvi put postao skuplji od zlata, a od Nove godine poskupeo je za još 20 posto čime je postao i plemeniti metal kome najbrže raste cena.

U Srbije u, perspektivnim nalazištima kod Loznice, nalazi oko 10 posto ukupno utvrđenih rezervi ovog metala. Procenjuje se da bi eksplotacija mogla da se pokrene do 2023. Velike rezerve u Evropi imaju još i Češka i Nemačka. Litijumski minerali kod Loznice sadržani su u sedimentnim stenama, pa je zato moguće da tehnologija dobijanja ovog metala bude jednostavnija nego u drugim rudnicima.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...