SAD prete Evropi carinama na uvoz automobila

Merkel potvrdila da američko Ministartvo trgovine smatra uvoz automobila iz EU za - pretnju bezbednosti zemlje, što otvara vrata za uvođene carina
(Nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji o bezbednosti u Minhenu 16. februara 2019. saopštila "groznu vest za Nemačku")

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je prekjuče, na kraju Minhenske konferencije o bezbednosti, da američko Ministarstvo trgovine smatra uvoz automobila iz Evropske unije za pretnju nacionalnoj bezbednosti, što otvara vrata predsedniku Donaldu Trampu za odluku o uvođenju carina. 

"To je za Nemačku grozna vest", priznala je ona, kako izveštava Frankfurter alemajne cajtung (FAZ – Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Prekjuče je, inače, istekao rok u okviru koga je ovo američko Ministarstvo trebalo da odluči da li američki uvoz automobila i rezervnih delova iz EU ugrožava nacionalnu bezbednost SAD. Na osnovu toga mišljenja, sada američki predsednik može da uvede specijalne carine na ovaj uvoz.

bmw-juzna-karolina-

Fabrika BMW u Južnoj Karolini, kapaciteta 450.000 vozila godišnje

Merkel je u svom istupanju upozorila da nemački koncerni prozvode vozila i u fabrikama u SAD, na primer, BMW u Južnoj Karolini.

"Ako su ta auta koja se proizvode u Južnoj Karolini naglo postala pretnja bezbednost Sjedinjenih Država, to u nas može izazvati samo nemir i  grozu", dodala je kancelarka.

Posle ovakve odluke Ministarstva trgovine, predsednik Tramp ima rok od 90 dana za zavođenje specijalne carine na automobile iz EU od 25 posto. To bi vodilo do snižavanje deficita američkog spoljno-trgovinskog bilansa i otvaranja novih radnih mesta u SAD.

Vanredne carine na uvoz automobila u SAD bi, prema nemačkom institutu IFO, teško pogodile nemačku industriju. Ako bi carina od 25 posto potrajala duže - izvoz nemačkih auta u SAD bi bio prepolovljen. To znači, kako su izračunali eksperti, da bi se ukupan nemački izvoz smanjio za 7,7 posto, tojest za 18,4 milijarde evra godišnje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...