Nemačkoj privredi potrebno bar 260.000 imigranata godišnje

M. L.

Bez toga bi se osulo tržište rada, a do 2060. nedostajala bi čak trećina zaposlenih
(foto, Publika u Minhenu, na "Terezinoj livadi" gde se održava svakog oktobra najveći festival piva na svetu)

Nemačkoj ekonomiji će i narednih godina biti neohodno zapošljavanje radne snage iz inostranstva.

Prema najnovijoj studiji, čije nalaze objavljuje list Špigl (Spiegel), čak i kad bi se povećao natalitet, i kada bi žene odlazile u penziju kad i muškarci, i kad bi se u penziju odlazilo sa 70 godina, u narednih 40 godina najvećoj evropskoj ekonomiji bilo bi i daje potrebno zapošljavanje  minimalno 260 hiljada imigranata svake godine.

Ovi nalazi i brojke sadržani su u opsežnom istraživanju instituta IAB i visoke škole Koburg, u kome se precizira da je Nemačkoj potrebna naročito stručna radna snaga iz vanevropskih zemalja. Prema podacima iz 2017. u Nemačku je te godine stiglo svega 38 hiljada stručno obrazovnih ljudi. Do 2060. zemlji će biti potrebno svake godine oko 146 hiljada imigranata iz vanevropskih zemalja i 114 hiljada iz zemalja EU. U istraživanju se pretpostavlja da radna snaga iz zemalja iz EU neće mnogo hrliti u Nemačku jer se kvalitet života postupno izjednačuje unutar Unije.

Ostaje, ipak, i dalje pitanje kako će se zapošljavati imigranti iz vaneevropskih zemalja koji, uglavnom, kako pokazuju iskustva s povećanom imigracijom pre dve-tri godine, ne govore nemački i ne pokazuju interes za primanje nemačke kulture. Zbog toga u Nemačkoj i jača otpor prema doseljenicima, posebno muslimanima. Sve više Nemaca odbacuje useljavanje muslimana i uvereno je da oni nisu prave izbeglice koje progone vlasti u njihovim zemljama. A nemalo Nemaca tvrdi i da počinju da se osećaju strancima u svojoj zemlji...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...