Grenlandu se isplati globalno otopljavanje!

M.L.

Ispod 80 posto površine lednika, na ovom najvećem ostrvu sveta, nalaze se ogromne zalihe peska i šodera, sve deficitarnijih sirovina u građevinarstvu
(ilustracija, Sve manji lednik na Grenlandu)

Klimatske promene, koje su ubrzavaju, mogu ponegde biti i ekonomska šansa. To, prema Rojtersu, važi naročito za Grenland čiji se lednik, koji pokriva 80 posto površine, topi sve brže i preti stanovništvu ovog najvećeg ostrvra na na svetu. Pokazuje se, međutim, da to otvara i šansu za ubrzani ekonomski rast.

Ispod sve većih komada leda koji se odlamaju i tope u okeanu, otkrivaju se na ostrvu velike zalihe peska i sitnog kamenja tzv šodera, koji su sve cenjenije berzanske robe.

Pesak se široko koristi u građevinarstvu i to je, posle vode, najviše korišćeni prirodni materijal na svetu. U poslednjih 20 godina potrošnja peska u svetu je učetvorostručena, takav rast se očekuje i dalje.

Ukupna svetska potražnja za peskom iznosila je 2017. oko 9,55 milijardi tona. Očekuje se da će do 2100. pesak postati deficitarna roba s ukupnom tražnjom vrednom 480 milijardi dolara godišnje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...