Ruska ekonomija – rast iznad očekivanja

M.L.

Zahvaljući, pre svega, građevinarstvu lane ostvaren rast od 2,3 posto (2017. je iznosio 1,6 posto
(foto, Salehard, glavni grad Jamalo-neneckog okruga u Zapadnom Sibiru, imao je 2010. godine oko 45 hiljada stanovnika)

Ruska ekonomija rasla je lane brže od očekivanja, javlja Rojters. Prema preliminarnim podacima nacionalnog ruskog statističkog zavoda, bruto društveni produkt povećan je za 2,3 posto, dok je 2017, ova stopa rasta iznosila 1,6 posto. To ima da se zahvali, pre svega, rastu u građevinarstvu.

rus jamalonenecki okrug mapa

Jamalonenecki okrug u Zapadnom Sibiru

Ministarstvo privrede je već prošli mesec korigovalo svoju procenu lanjskog rasta sa 1,8 na dva posto, a procenu rasta u građevinskom sektoru sa 0,5 na čak 5,7 procenta. Pri tome je posebno ukazano na rast ovog sektora u Jamaloneneckom okrugu na severu zemlje (na prostoru Uralskog federalnog okruga, Tjumenska oblast u azijskom delu Rusije). Ministarstvo nije dalo detalninije informacije o tome, ali je poznato da najveći ruski privatni proizvođač gasa Novatek u ovom regionu ima postrojenja za likvefakciju (utečnjavanje) gasa koja su lane počela da rade punim kapacitetom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...