Kineska država podstiče prodaju automobila

Vlada najavljuje dotacije i druge mere za stimulaciju prodaje "ekoloških" automobila
(ilustracija,kineski automobili pred testiranje na sajmu automobila u Pekingu 2018.)

Kineska vlada najavila je juče mere s ciljem podrške prodaje automobila među kojima je i uvođenje dotacija. Na taj način vlada reaguje na usporavanje rasta ekonomije koji je lane bio najniži za poslednjih skoro tri decenije.

Komisija za nacionalni razvoj i reformu (NDRC) precizirala je, kako prenosi AP,  da vlada priprema "primerene" dotacije za podršku prodaje ekoloških putničkih automobila, kao i nekih drugih ekoloških vozila. Pod ekološkim, podrazumevaju se, na prvom mestu, elektromobili. Lane je po prvi put u Kini, inače najvećem svetskom tržižtu automobila, opala prodaja automobila ali prodaja elektro-vozila nastavila je da raste po dvocifrenim stopama.

Trgovinski sporovi sa SAD dodatno komplikuju situaciju koja se može i pogoršati, ako se do kraja prvog kvartala ove godine oko toga ne postigne dogovor između ove dve najveće svetske ekonomske sile.

Osim toga najavljuje se podrška i prodaji proizvoda u okviru takozvanog ekološkog stanovanja, koju bi trebalo da preuzmu regionalne vlade. To bi, takođe, ojačalo rast a, istovremeno, dovelo do snižavanja štetnih emisija u atmosferu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...