Nemačka auto-industrija se ujedinjuje

M. L.

Sva tri nemačka auto-koncerna – VW, BMW i Daimler planiraju veliku alijansu u kojoj će biti i kooperanti

Dosadašnji glavni konkurenti u nemačkoj auto-industriji se spajaju. Tri nemačka velika automobilska koncerna – Folksvagen (VW), BMV (BMW) i Daimler tj Mercedes, planiraju veliku alijansu. Deo alijanse biće i njihovi kooperanti tj isporučioci delova i komponenti.

Alijansa se, kako piše list Menadžer (Manager) magazin, okuplja oko razvoja proizvodnje sistema autonomnog upravljanja automobila. Na prve razgovore, kako prenosi DPA, pored predstavnika ova tri koncerna pozvani su i šefovi firmi Boš (Bosch) i Kontinental (Continental).

Pokretači tj duša ove alijanse jesu šef VW Herbert Dies (Diess) i član uprave BMW Klaus Freliš (Frohlich). Odluka o formiranju alijanse trebalo bi da bude doneta do kraja marta.

Alijansa bi ostala otvorena svim ostalim proizvođačima i tehničkim koncernima. Dosad se, inače, već znalo da međusobne razgovore vode BMW i Daimler. Radne grupe ovih, inače, konkurentskih firmi već pregovaraju o saradnji u razvoju, zajedničkim patentima i o proizvodnji baterija za elektro-automobile. Moralo bi da se odluči čija tehnika i u čemu  bi služila kao osnova i ko bi kakve zadatke preuzeo u okviru alijanse. Robotski upravljana vozila su pritom glavni izazov za sve učesnke alijanse jer najviše ugrožavaju njihov dosadašnji komercijalni model. Osim toga, sve ove firme boje se stagnacije tržišta, pada profita a, dugoročno, i njihovih akcija.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...