HOTELI NA JAPANSKI NAČIN

Priredio:   Milan Đukić

Hoteli s minijaturnim sobama, osmišljeni u Japanu, sada i u evropskim zemljama i SAD

kapsule
Uzor iz Japana

Sa malim sobama i niskim cenama počev od 12 evra za noć, takozvani hoteli-kapsule koji postoje u Japanu još od osamdesetih godina prošlog veka, nisu se "primili" na drugim meridijanima. Međutim, pomogli su da se pojave novi jeftini hoteli izvan zemlje izlazećeg sunca u kojima sobe ne liče na čaure, a prenoćište i nije tako jeftino.

easygroup
Easy hotel

Pre dve godine je easyGroup, majka-firma niskotarifnog avioprevoznika easyJet, otvorila prve hotele iz lanca easyHotels (www.easyhotel.com) u Mađarskoj, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji. U njima su cene od 15 evra za noć. (Kao što se i može očekivati, dodatne pogodnosti, kao što su prozori u sobama ili TV prijemnik, dodatno se plaćaju.) Poslednji među hotelima ovog tipa, otvoreni ove godine, primer su odlične kombinacije modernog dizajna i ekonomičnosti. U njima su relativno male, vrhunski dizajnirane sobe i s primenjenim najnovijim tehnologijama, uz prihvatljivo niske cene.

yotel
Yotel

Britanska kompanija Yotel (www.yotel.com) otvorila je u julu svoj prvi hotel na londonskom aerodromu Getvik. Male sobe, takozvane "kabine", napravljene su i opremljene po uzoru na japanske kapsulaste hotele i smeštaj u prvoj klasi aviona kompanije British Airways. U "kabini premijum klase" su krevet koji se sklapa, toalet i tuš kabina, električne utičnice, sto, besplatan bežični pristup Internetu i televizor s ravnim ekranom. "Standardna kabina" ima nešto manji krevet. Cene se kreću od 35 evra za četiri sata korišćenja do 80 evra za noć. Prvog decembra biće otvoren i hotel na aerodromu Hitrou, a za početak 2008. godine Yotel će se pojaviti i na amsterdamskom aerodromu Šiphol. On će biti izvan pasoške i carinske kontrole, pa će ga najverovatnije koristiti putnici koji na ovom aerodromu presedaju na druge letove.

amsterdam1
Qbic

Amsterdam je prvi grad u kojem je otvoren hotel s minisobama iz lanca Qbic (www.qbichotels.com). U sobama, u kojima prenoćište košta 40 evra, je prilagodljivo osvetljenje ("Blago žuto", "Crvena romansa" ili "Tamnoljubičasta ljubav"), televizor s ravnim ekranom, bežična veza s Internetom i kupatilom koje je dizajnirao Filip Stark. Poput mnogih aviokompanija, u lancu hotela Qbic su cene niske jer se rezervacije obavljaju preko Interneta a prijavljivanje na recepciji je po principu samoposluživanja.

amstder2
Qbic

Preko okeana, u Njujorku, ove je godine na Mehnetnu otvoren hotel Pod. Veliki broj noćenja dokazuje da gostima ne smetaju male sobe (u proseku su sobe u američkim hotelima tri puta veće nego u Podu), pod uslovom da se hotel nalazi na odličnoj lokaciji.

amstd3
Qbic

Ovi primeri dokazuju da je hotelska industrija trenutno u "eri eksperimentisanja", kaže Dženifer Fjorentino, savetnik u kompaniji Jupiter Research. Iako nema preciznih podataka u broju kapsulastih hotela širom sveta, i Yotel i Qbic imaju planove za otvaranje novih hotela u 2008. godini, pa se opravdano smatra da sobe malih dimenzija imaju svetlu budućnost.

Izvor: The Economist, Web


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...