Kina: najsporiji ekonomski rast za poslednjih 28 godina

M.L.

Lane je kineska ekonomija ostvarila stopu rasta od 6,6 posto – najnižu od 1990.
(ilustracija, rast BDP Kine od 2016 do kraja 2018. izvor www.tradingeconomics.com)

Kineska ekonomija rasla je lane po stopi od 6,6 posto što je bio najsporiji rast od 1990. Najnovije podatke, koji su odgovarali očekivanjima analitičara, objavio je danas kineski statistički zavod. Uprkos usporavanju, kineska ekonomija raste i dalje znatno brže od ekonomija Evropske unije, SAD i drugih velikih svetskih privreda gfe je stopa rasta oko tri posto, dok se stopa rasta svetske privrede kreće oko 3,5 posto.

Pretprošle godine kineska privreda ostvarila je stopu rasta od 6,8 posto. U poslednjem kvartalu lane u odnosu na isti kvartal 2017. usporen je rast na 6,4 posto, sa 6,5 posto u trećem kvartalu. To je bio, inače, najsporiji kvartalni rast kineske ekonomije od izbijanja velike svetske finansijske krize 2008. 

Kina je 2010. zahvaljujući dinamičnom ekonomskom rastu, koji je do pre nekoliko godina bio čak dvocifren, potisla Japan s mesta druge najveće svetske ekonomije (največa svetska ekonomija ostaju i dalje SAD). Od tada je, međutim, rast usporavan pri čemu je lane, prema analitičarama DPA, odlučujći značaj imao u tome trgovinski spor sa SAD. Od rešavanja tog spora bitno će zavisiti dalji ekonomski rast Kine. No, analitičari ukazuju da na usporovanje kineskog rasta uticaj imaju i nekontrolisani rast zajmova, slabljenje domaće tražnje i investicija.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...