Počela gradnja fabrike Tesle u Kini

M. L.

Najveći svetski proizvođač elektroautomobila započinje gradnju prve svoje fabrike izvan Sjedinjenih Država, koja će prozvoditi pola miliona vozila godišnje i koštaće oko pet milijardi dolara
(foto, Model X, elektromobil fabrike Tesla na ulici u Hong Kongu)

Posle četiri godine planiranja, najveći svetski proizvođač elektromobila započeo je prekjuče gradnju prve svoje fabrike izvan SAD. Vlasnik i šef ove kompanije Ilon Mask (Elom Musk) položio je kamen temeljac, zajedno s predstavnicima kineskih vlasti, za fabriku kod Šangaja koja bi trebalo da počne proizvodnju već krajem ove godine.

U novoj fabrici, kako javlja AP, proizvodiće se cenom dostupniji modeli Tesle – sedan Model 3 i novi manji SUV Model Y. Proizvodnja luksuznijih modela S i X ostaje u SAD.

Kapacitet nove fabrike, koja će koštati oko pet mlijardi dolara,  iznosiće pola milona automobila godišnje a već 2020. računa se s produkcijom četvrt miliona vozila Tesla made in China.

Nova  fabrika je neophodna Tesli iz više razloga. Izvoz automobilaa iz SAD u Kinu, daleko najveće tržište na svetu, komplikuju trgovinski sporovi adminstracije predsednika Donalda Trampa i vlade u Pekingu. Kineska vlada je lane u julu, kao odgovor na mere iz SAD, uvela carine na američke automobile od 40 osto, ali je početkom ove godine carina smanjena na 15 posto.

Carine imaju veliki uticaj na prodaju Tesle: još koliko u junu 2018.  prodato je 3.500 auta u Kini, ali već u oktobru - samo 211, a u novembru 393. Proizvodnju elektromobila u Kini zbog toga planira i nemačka konkurencija -  Audi, BMW i Mercedes. Niže cene, neopterećene carinom, omogućiće im ravnopravnu konkurenciju sa lokalnim, sve ekspanzivnijim proizvođačima kao što su Nio, Byton i Xpeng Motors.

Tesla mora da žuri s Kinom jer je i situacija u SAD sve komplikovanija. Došlo je, naime, do smanjenja poreskih olakšica za kupovinu elektromobila. Tesla je zato krajem ove godine morala da pojeftini svoja vozila generalno za po dve hiljade dolara po autu i bila prinuđena da po prvi put proizvodi za magacine. Zato bi Mask, kako se procenjuje, mogao uložiti i više od pet milijardi dolara u nove kapacitete u Kini.

No, i s te strane javljaju se prvi problemi. Lane je, verovatno po prvi put od 1990, došlo do pada prodaje automobilaa u Kini. Prodaja elektromobila je, međutim, rasla po stopi od preko 35 posto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...