Nemačka će platiti milijardu evra vlasnicima vetrenjača

M.L.

Vlasnicima vetrenjača, lane isplaćene odštete od ukupno 610 miliona evra a do kraja ove godine biće i znatno veće
(ilustracija, zgrada nemačke vlade)

Potrošači u Nemačkoj ne mogu da koriste znatan deo energije iz obnovljivih izvora, posebno vetrenjača na severu zemlje, zbog toga što postojeća prenosna mreža nema dovoljan kapacitet. Odštete koje se zbog toga isplaćuju vlasnicima vetrenjača su iz godine u godine sve veće, kako piše  dnevnik Augsburger Alemajne (Augsburger Allgemeine).

Lane su vetrenjače obeštećene sa 610 miliona evra, a 2016. sa 373 miliona evra. U prvom kvartalu ove godine odštete su iznosile 228 miliona evra, tako da se može očekivati da će ta suma za čtavu ovu godinu biti blizu milijarde evra.

Ovo "rasipanje zelene energije" oštro kritikuju nemački Zeleni. Ljute se posebno zbog toga što se "obnovljiva energija ne može koristiti jer je mreža začepljena strujom, proizvedenom iz uglja". Zato oni energično zahtevaju da zemlja prestane da u svom energetskom miksu koristi ugalj i poveća kapacitete prenosne mreže za obnovljive izvore.

Nemački regulator tvrdi da povećanje kapaciteta mreže mora da ide zajedno, ruku pod ruku, sa porastom kapaciteta u obnovljivim izvorima. Suština problema je u tome što je gradnja novih dalekovda kojim će se prenositi električna energija sa severa na jug zemlje u velikom kašnjenju. 

Zeleni kritikuju za to neke pokrajine, pre svih Bavarsku, što koče gradnju novih trasa ali nedovoljno na tome radi i savezna vlada. Utoliko više što postoje i sasvim primenjiva tehnička rešenja kako da se iskoristi  il "deponuje" višak energije. Na primer, za grejanje ili za proizvodnju vodonika koji se potom može koristiti kao alternativno gorivo za automobile.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...