Svetska trgovina je u najvećoj krizi od 1947.

M. L.

To je upozorio šef Svetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo
(foto, Roberto Azevedo)

Svetska trgovina suočena je s najvećom krizom od 1947, slobodnu trgovinu sada ugrožava sve jači protekcionistički talas. To je u intrevjuu za BiBiSi (BBC) upozorio generalni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO - WTO) Roberto Azevedo koji se nalazi u Buenos Airesu zbog samita najvećih ekonomija sveta G-20.

"Rekao bih da je to najgora kriza, ne samo za STO, nego za celi multilateralni trgovinski sistem od GATT-a i Opšteg sporazuma o carinama i trgovini, koji su su prethodili STO, nastaloj 1947", izjavio je Azevedo. "To je vreme u kome se dovode u sumnju i napadaju temeljni principi organizacije, načela solidarnosti i nediskriminacije što postaje opasno". 

U tom kontekstu šef STO je upozorio na trgovinske sporove između SAD i Kine.

SAD i STO su sada u sporu u vezi s organom za žalbe koji odlučuje u sporovima izmedju članova STO. Taj organ je, inače, temeljni elemenat organizacije. Vašington se, međutim, žali da sudije STO pekoračuju svoja ovlašćenja i nepravedno odlučuju u korist Kine i nekih drugih zemalja a na štetu SAD. Ukoliko se ta situacija ne reši brzo, aktivnost STO u narednoj godini biće, prema šefu STO, teško ugrožena...

Azevedo je, ipak, ukazao da zemlje članice STO diskutuju o "planu B" kako bi se sprečio kolaps organa za žalbe i omogućio mu se nastavak rada. "Razume se veliko je pitanje da li će SAD bio deo tog plana. Ako ne bi bile, rekao bih da će rešavanje spora sa SAD biti teško ugroženo", zaključio je on.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...