Crni petak za novčanike, slavlje za trgovce

Aleksandar Manić, Pariz

Danas se kupuje 60 odsto više odeće nego pre petnaest godina a od svega kupljenog, 85 odsto dva puta brže nego ranije završi na đubretu, prema istraživanju koje je naručio Grinpis
(ilustracija, Black Friday je trgovačka operacija pristigla iz Amerike. Četvrti petak u novembru, dan posle Dana zahvalnosti (Thanksgiving), trgovci uz velike popuste prodaju stokove)

Tokom komercijane operacije Black Friday (Crni petak) organizovane u Francuskoj od 23. do 25. novembra (prošireno – od 19. do 26. novembra) procenjuje se da će potrošači iz džepa izvaditi oko 5,5 milijardi evra, kupujući različite proizvode. Četiri milijarde evra biće ostvarene neposredno u prodavnicama, dok će jedna i po milijarda biti ostvarena putem interneta. Pre tri godine, samo je 3 odsto trgovaca označilo Black Friday, dok je prošle godine učestvovalo 44 odsto. Ove godine njihov broj je porastao, a trgovcima su se pridružile i banke.

Inače, Black Friday je trgovačka operacija pristigla iz Amerike. Četvrti petak u novembru, dan posle Dana zahvalnosti (Thanksgiving), trgovci uz velike popuste prodaju stokove, ne bi li na taj način obezbedili sredstva i prostor za novu robu koja će biti prodavana kao pokloni za božićne praznike.

U nedavnim istraživanjima javnosti, saznalo se da polovina Francuza smatra Black Friday običnom marketinškom operacijom kojom se potrošači guraju u još veću potrošnju. Potrošači su svesni da ih trgovci, kroz večite rasprodaje, uvlače u hiperpotrošnju ali, istovremeno, oni su rastrzani između želje za posedovanjem i razumne kupovine, razbacivanja i planiranja, zagađenja i recikliranja, bogatstva i siromaštva...

fra-blek-pe-1-s

Potrošač, kao hrčak, trči u mestu, vrteći trgovački točak

Green Friday protiv Black Friday

Prema jednoj analizi koju je Grinpis naručio, a kabinet MekKinsej uradio, danas se kupuje 60 odsto više odeće nego pre petnaest godina. Od svega kupljenog, 85 odsto dva puta brže nego ranije završi na đubretu. Prema jednoj analizi ZDF-a (Drugi kanal nemačke televizije), trećina proizvoda koje vrate razočarani klijenti Amazona, biva poverena ekipama koje rade na uništavanju nameštaja, dušeka, telefona, veš mašina...

Otkako je od prošle godine Black Friday dobio veći značaj u Francuskoj, stvorio se i kontrapokret, Green Friday (Zeleni petak) čiji je cilj pozivanje građana da ništa ne kupuju tokom Black Friday trgovačke operacije.

Green Friday je lansiralo malo francusko preduzeće za reckliranje, Envie, i dobilo podršku i materijalnu pomoć grada Pariza. Potom, njihov pokret je pretvoren u udruženje građana sa sto pedeset članova od kojih neki blokiraju svoje internet sajtove za Black Friday. Oni koji nastavljaju poslovanje, ne daju nikakve popuste, a većina njih daju 15 odsto od dnevnog prometa različitim asocijacijama. Cilj svih ovih preduzeća je borba protiv neumerene potrošnje i razbacivanja.

fra-blek-pe-2-s

Otkako je od prošle godine Black Friday dobio veći značaj u Francuskoj, stvorio se i kontrapokret, Green Friday (Zeleni petak) čiji je cilj pozivanje građana da ništa ne kupuju tokom Black Friday trgovačke operacije

Šta raditi između sezonskih rasprodaja?

Rasprodaje u Francuskoj su regulisane zakonom. Naime, dva puta u toku godine, januara i jula, organizuju se rasprodaje od šest nedelja, kada trgovci mogu da prodaju robu čak i ispod kupovne cene. Inače, prodaja sa gubitkom je zakonski zabranjena, osim tokom ovih, zakonom propisanih, perioda.

Kako u periodu od marta do maja nema nikakvih posebnih operacija, trgovci su rešili da ih stvore, ne bi li tako stimulisali potrošače da kupuju još više. Od prošle godine, krajem aprila su organizovani French Days (Francuski dani), trgovačka operacija sa sniženim cenama u kojoj je učestvovalo stotinak preduzeća čija se roba poglavito nudi preko interneta.

Naime, Francuska, sa 37 miliona internet kupaca i 1,2 milijarde transakcija na internetu (prosečna transakcija 65 €), nalazi se na trećem mestu u Evropi, iza Velike Britanije i Nemačke. Svaki kupac, u proseku, potroši 2.200 evra godišnje (pre 10 godina 763 €). Tokom 2017. godini Francuzi su na internetu kupili robu u vrednosti od 82 milijarde evra, što je povećanje od 14 odsto, zahvaljujući većem broju klijenata, višekratnom kupovanju i većom upotrebom mobilnih aparata.

fra-blek-pe-3-s

Francuska asocijacija UFC-Šta odabrati, pre dve godine napravila je obimno istraživanje cena tehničkih proizvoda za Black Friday i Cyber Monday i pronašla da su prodavci imali popuste od 2 odsto za televizore, 1,8 odsto za kompjutere, 0,8 odsto za mobilne telefone

Proizvodnja, potrošnja, bacanje...

Sve ukazuje da se upravo nalazimo u linearnom modelu ekonomije: proizvodnja, potrošnja, bacanje. Međutim, postoje modeli cirkularne ekonomije u kojoj se poštuje i društvo i okruženje. Takav model nije dominantan, a verovatno i da ne može svugde da se primeni. Naravno, u takvom sistemu, akcenat nije stavljen na nepotrošnju, nego na razumnu potrošnju i recikliranje. Da bi ovakav sistem uspeo neophodno je da svaki građanin, na svom nivou, učini napor.

Stručnjaci smatraju da bi angažovanje nekog od velikih konstruktora iz oblasti visoke tehnologije dalo signal za smanjivanje potrošnje, ali je tako nešto malo verovatno. Naime, prvi ponedeljak posle Black Friday operacije jeste Cyber Monday (Kibernetski ponedeljak) poglavito okrenut proizvodima visoke tehnologije. Rasprodaje se nastavljaju, najvećim delom, na internetu, a sve češće one ne traju samo jedan dan, nego skoro čitavu nedelju.

Potrošači, skloni neumerenoj kupovini tehničke robe, dosta puta zaboravljaju na zdravorazumski pristup i postaju dobrovoljne žrtve marketinga. Francuska asocijacija UFC-Šta odabrati, pre dve godine napravila je obimno istraživanje cena tehničkih proizvoda za Black Friday i Cyber Monday i pronašla da su prodavci imali popuste od 2 odsto za televizore, 1,8 odsto za kompjutere, 0,8 odsto za mobilne telefone...

Medjutim, kupiti, imati i posedovati – stvara istovremeno želju, zadovoljenje i frustraciju, tako da  potrošač, kao hrčak, trči u mestu, vrteći trgovački točak u kome želju gasi zadovoljenje, a zadovoljenje stvara frustraciju. I tako u krug...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...