Hladan tuš za tehnološke gigante - mesec i po dana pada na berzama

M. L.

Pet najvećih svetskih tehno-firmi Fejsbuk, Amazon, Ejple, Netfliks i Gugl zabeležile gubitak na berzama, u odnosu na ovogodišnje maksimume, od oko bilion dolara

Tehnološkim firmama nikako ne ide u poslednje vreme na berzama. Akcije pet najvećih i najpoznatijih kompanija, povezanih sa internetom i najsavremenijim tehnologijama - Fejsbuk, Amazon, Ejpl, Netfliks i Gugl (Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google -  skraćeno FAANG) padaju već mesec i po dana, pa su ove firme izgubile su na berzama zajedno, u odnosu na ovogodišnje maksimume, ukupno oko bilion dolara na vrednosti svojih akcija. 

Veliku petorku, kako objašnjavaju na serveru američke tv-stanice CNBC, ugrožava ne samo sve jača konkurencija, nego i pesimistike projekcije njene budućnosti, skandali sa zlopoutrebama ličnih podataka... Turbulencije su počele još lane u najvećoj društvenoj mreži Fejsbuk, koja se već nekoliko godina suočava s negativnim publicitetom, a posebno s aferom sa zloupotrebom ličnih podataka radi uticaja na američkim predsedničkim izborima. Vrednost akcija Fejsbuka je sada za trećinu manja nego u novembru 2017.

U prošlom mesecu akcije FAANG su doživele najveći pad od krize 2008. kada je, inače, indeks Nasdak kompozit (Nasdaque Composite) tj indeks akcija tehnoloških firmi, pao za više od 10 posto.

Od kraja prošlog meseca naročito brzo padaju akcije Amazona zbog lošijih nego obično prognoza za poslednja dva meseca ove godine kada je obično najveći obim kupovina preko interneta.

Probleme ima i Ejpl čije su akcije pale pošto su smanjene narudžbine najnovijih modela ajfon XR, XS, i XS Max. Ove modele, dosta skuplje od prethodnih, firma je lansirala na tržište u septembru.

Celu ovu granu čeka, mnogo jača nego ranije, kontrola vlada, usmerena na zaštitu korisnika i kupaca.

Padu akcija ovih firmi doprinose, takođe, trgovinski spor SAD i Kine, kao i povećani prinosi dugoročnih vrednosnih papira. A što se tiče strim (stream) giganta Netfliks, njegove akcije padaju zbog pojačane konkurencije. Sopstvene strim platforme nameravaju uskoro da pokrenu kompanije Dizni (Disney) i studio Vornes Bros (Warner Bross).

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...