Huavej pretekao Ejpla, preti da do 2020. potisne i Samsunga

M. L.

U drugom kvartalu ove godine ova kineska kompanija prodala 54,2 miliona smartfonova – 40,9 posto više nego u istom periodu lane
(Kineska kompanija Huavej (Huawei) je krajem drugog kvartala ove godine prestigla američki Ejpl (Apple) i postala drugi svetski prozvođač smartfonova na svetu)

Kineska kompanija Huavej (Huawei) je krajem drugog kvartala ove godine prestigla američki Ejpl (Apple) i postala drugi svetski prozvođač smartfonova na svetu. To pokazuju analize više konsalting kompanija.

Prema preliminarnim podacima firme IDC (Internationa Data Corparation), Huavej je u drugom kvartalu prodao 54,2 miliona smatrafonova tojest 40,9 procenata više nego u istom periodu lane. Prodaja Ejpla se povećala za samo 0,7 posto odnosno na 41,3 miliona što znači da je ova kompanija izgubila drugo mesto na tržištu smartfonova. Udeo Huaveja na tržištu je dostigao 15,8 posto, a Ejpla pao na 12,1 posto.

Lider na tržištu ostaje južnokorejski Samsung sa prodajom od 71,9 miliona smatrafona i udelom na tržištu od 20,9 posto.

smarttelefoni-

Huavej, Ejpl, Samsung

Do istovetnih ii veoma sličnih rezultata došle su i druge konslating kompanije kao što su Kaunterpoints Riserč (Counterpoint Risearch) IHS Markit i Kanalis (Canalys).

Prema ocenama analitičara, Huavej je izrazito modernizovao svoje glavne adute na tržištu i dodao im privlačna tehnološka poboljšanja. Time je znatno poboljšan ugled marke Huavej u Evropi i Aziji.

"Iduće godine bićemo veoma bizu pozicije lidera, možda ćemo stići i Samsung. A svakako 2020. bićemo u stanju da ga stignemo i prestignemo", izjavio je televiziji CNBC jedan od šefova Huaveja Ričard Ju (Richard Yu).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...