Božićna prodaja u Nemačkoj premašiće 100 milijardi evra

M.L.

U SAD po prvi put, preko bilion dolara
(ilustracija, rasprodaje oko Božića na Zapadu sve su vrednije)

Tokom narednih božićnih praznika u Nemačkoj maloprodajna trgovina bi, po prvi put, mogla da premaši vrednost od 100 milijardi evra. To je saopštio nemački maloprodajni savez (HDE) koji je istovremeno povisio procenu celogodišnjeg rasta prodaje sa dva na 2,2 posto. U apsolutnim brojkama za celu godinu to je 525 milijardi evra.

Trgovina na malo, kako ocenjuje šef ovog saveza Stefan Grent, je pod povoljnim uticajem dobre kondicije ekonomije i pozitivne situacije na tržištu radne radne snage. Kao što se to kontinuirano događa već 10-15 godina, najbrži rast beleži prodaja preko interneta –  ove godine 9,6 a klasične prodavnice svega 1,5  posto.

Novembarska i decembarska prodaja, po tradiciji imaju ključni značaj za celogodišnje rezultate i veće su redovno nego u drugim mesecima za 15, a u nekim vidovima prodaje čak za 100 posto. Klasične prodavnice tokom božićnih praznika ostvaruju 19 posto celogodišnjeg prometa, a e-šopovi više od četvrtine.

Rekord za predstojeći Božić, kako javlja CNBC, očekuje se i u Sjedinjenim Državama. Predviđa se da bi po prvi put maloprodaja mogla tada da premaši bilion dolara i zabeleži najviši rast od 2011. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...