Zatvaraju se kladionice u Albaniji

M. L.

Vlada se na taj način bori protiv organizovang kriminala i socijalnih problema
(foto, Veliki park u Tirani, Wikipedia)

Albanska vlada je saopštila da od početka iduće godine zatvara sve kladionice u zemlji, pre svih sportske. To je, kako prenosi agencija AFP, važna mera u borbi protiv organizovanog kriminala i socijalnih problema.

Na klađenju Albanci godišnje potroše oko 400 miliona evra. To je oko pet posto bruto društvenog produkta ove zemlje, koja spada među najsiromašnije u Evropi.

"To je bolna ali neophodna mera", izjavio je ovim povodom premijer Edi Rama. "Prvog januara zatvoriće se sve sportske i druge kladionice koje se šire zemljom kao kuga", dodao je on i upozorio medije da će biti žestoko kažnjeni ako nastave da objavljuju rezultate klađenja.

Odgovarajući zakon parlament treba da usvoji iduće sedmice. Prema rečima ministra finansija Arbena Ahmetaje, 2,8 miliona Albanaca imaju na raspolaganju 4.200 sportskih i drugih kladionica. Godišnje država od klađenja naplati poreze u visini od 54 miliona evra.

Prema zvaničnim podacima, Albanci potroše godišnje za klađenje oko 150 miliona evra. Postoji, međutim, i moštvo ilegalnih kladionica tako da se procenjuje da Albanci potroše na klađenje godišnje znatno više tojest oko 400 miliona evra, odnosno pet posto BDP.

Aktuelni socijalistički premijer Rama došao je vlast 2013. i tada najavio da će u okviru borbe protiv ekonomskog kriminala biti zabranjeno sportsko klađenje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...