Kina umiruje litijumsku groznicu – cena pala za petinu

M.L.

Vlada u Pekingu zainteresovana da cenu litijuma – ključne sirovine za proizvodnju baterija za automobile drži na nižem nivou. Eksploatacija litijuma u Evropi bi trebalo da počne 2020. (Portugal) i 2023. (Srbija)
(foto, litijumska baterija u modelu S, američke fabrike Tesla)

Dramatični rast cena litijuma iz prošlih godina postaje prošlost. Od početka ove godine, kako javljaju agencije, cena ove sirovine za proizvodnju baterija za elektromobile pala je za 19 posto. Iza toga je, prema analitičarima, nastojanje kineske vlade da se cena litijuma za autmobilske baterije, u čemu Kina prednjači u svetu, stabilizuje na nižem nivou.

U Aziji je ta cena pala još niže - za 30 posto. Na to imaju uticaj i problemi firme Gangfeng litium, drugog najvećeg proizvođača ovog metala na svetu (snabdeva, na primer, Teslu i BMW) koja se priprema se da stupi na berzu u Hongkongu, ali investitori nemaju za njene akcije neki veliki interes. Manji interes možda proističe iz toga što firma usko sarađuje s kineskom vladom, čime se stvara neka vrsta kartela sa ciljem da se cena litijuma drži na nižem nivou.

Kineskoj vladi je stalo da se stvore dovoljne rezerve s nižom cenom ove strategijske sirovine za razvoj elektromobilnog pogona i podršku obnovljivih izvora. Time se omogućava da se kineskim firmama koje proizvode baterije maksimalizuju profit.

Nasuprot tome, investitori u proizvodnju ovog lakog alkalnog metala imaju interes da njegova cena raste. Tražnja sada nije tako visoka, što zavisi i od visine ponude. U Evropi bi litijum trebalo da počne da se eksploatiše 2020. u Portugalu i 2023. u Srbiji, navode analitičari firme Ikspartners (xPartners). U Češkoj se, takođe, radi na pripremi eksploatacije pri čemu vlada nastoji da australijsku firmu EMH, koja ima dozvolu za istražne bušotine, zameni državnom firmom Diamo.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...