Carine ne pomažu - kineski suficit u trgovini sa SAD raste i dalje

M.L.

U septembru je suficit iznosio 34,1 milijarde dolara i bio najveći u istoriji
(ilustracija, Tokom prvih devet meseci ove godine, suficit na kineskoj strani je dostigao 220,79 milijardi dolara, dok je u istom periodu lane, bio nešto iznad 196 milijardi dolara)

Suficit Kine u trgovini sa SAD nastavio je i u septembru da raste i dostigao je 34,1 milijarde dolara što je novi mesečni rekord. A septembarski eksport iz Kine u SAD je, upkos uvedenim carinama sa američke strane, porastao u odnosu na isti mesec lane za 13 posto, tj na 46,7 milijardi dolara, saopšteno je iz kineske carinske uprave.

Ovakva kretanja mogla bi izazvati dalje napetosti u odnosima između dve najveće svetske ekonomije. U avgustu je, kako podseća Rojters, kineski suficit iznosio 31,05 milijardi dolara što je, takođe, bio rekord. Tokom prvih devet meseci ove godine, suficit na kineskoj strani je dostigao 220,79 milijardi dolara, dok je u istom periodu lane, bio nešto iznad 196 milijardi dolara.

SAD su, posle EU, drugi po značaju trgovnski partner Kine. Kineski suficit u trgovini sa EU iznosio je u septembru 12,7 milijardi dolara. Ukupni kineski izvoz u EU u septembru se povećao za 14,5 posto tj na 226,7 milijardi dolara, što je dosta iznad očekivanja analitičara, koja su se kretala oko devet posto. Ukupni kineski uvoz je porastao oko 14,3 procenta i bio je nešto manji od očekivanja.

Kada je između Vašingtona i Pekinga počela da raste napetost u vezi međusobne trgovine, dve vlade su se dogovorile da se kineski suficit snizi kroz veće kupovine američke soje, gasa i drugih roba. Kina je odustala od tog dogovora kada je američki predsednik Donald Tramp pokrenuo prvu seriju povećanja carina za kinesku robu. Kineski izvoz je, međutim, iznenađujuće otporan. To se može objasniti bar delimično time da su kineske firme, pre nego što su stupila na snagu povećanja američke carine, ubrzale svoje isporuke američkim partnerima.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...