Nemačka vlada osetno snižava izglede privrednog rasta

ML

Umesto 2,3 procenata, koliko se procenjivalo u aprilu, nemačka stopa ekonomskog rasta iznosiće ove godine samo 1,7-1,8 posto. Razlog – nedostaje stručna radna snaga
(ilustracija, dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel u Bundestag)

Nemčka vlada, kako javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade, namerava da izrazito snizi procenu ekonomskog rasta za ovu godinu - sa 2,3 procenta, koliko je iznosila u aprilu ove godine, na 1,7-1,8 posto. Očekuje se da će vlada novu procenu objaviti u sledeći četvrtak, 11. oktobra.

nemacka-privreda-masine

Nemačkoj mašinogradnji takođe nedostaju radnici

Ministarstvo privrede je već u septembru saopštilo da zbog slabijih investicija firmi namerava da revidira procenu ekonomskog rasta na oko dva posto. Pre objavljivanje nove prognoze, ovo ministarstvo se mora komsultovati s ministarstvom finansija. Zvanične procene ekonomskog rasta se objavljuju dva puta godišnje - u aprilu i oktobru.

Preduzeća, prema ministarstvu privrede, ne investiraju dovoljno u rast jer im nedostaje stručna radna snaga.

Nemačka privreda je lokomotiva za veći deo nacionalnih ekonomija u EU, posebno u srednjoj i istočnoj Evropi što znači da će se ova kretanja neminovno odraziti na njih.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...