Kina smanjuje carine na uvoz iz drugih zemalja

M. L.

To je svojevrsni odgovor na američki carinski pritisak na ovu zemlju
(foto, Luka Djingdao (Qingdao) na severu Kine)

Sve skuplje carinske čarke između dve najveće svetske ekonomije dovele su do novog koraka s kineske strane. U nastojanju da očuva uvoz sa Zapada Kina će smanjiti carine na uvoz iz većine zemalja-svojih najvećih partnera, izuzev SAD.

Sniženje uvoznih kineskih carina stupiće na snagu, kako javlja agencija Blumberg, od početka narednog meseca.

"Ovo sniženje uvoznih kineskih carina je signal da Kina istrajava sa otvaranjem svoje ekonomije, uprkos carinskom ratu. To nije obaveza prema domaćim i stranim firmama. To je i gest", protumačio je za agenciju Tomi Sie (Tommy Xie) glavni ekonomista u Prekomorskoj kineskoj banci (Oversea-Chinese Banking Corp) u Singapuru,

Ova odluka je još jedan korak s ciljem da se u zemlji podrži domaća potrošnja, a time privreda čiji je rast poslednjih godina u usporavanju. Nešto slično je Peking učinio još u julu kada je vlada snizila carine na skoro 1.500 vrsta potrošne robe, od kozmetike do uređaja u domaćinstvu.

Blumberg nije precizirao na koje se zemlje, osim SAD, odnosi ova mera, tojest da li će još neka zemlja biti eventualno iz nje isključena.

Prosečne carine na uvoz u Kinu iznose sada 9,8 posto. Prosek ovih carina u razvijenim zemljama sveta je znatno niži i iznosi  3,4 procenta.

U okviru otvaranja svoje ekonomije, koja je druga po veličini u svetu, Kina je još ranije obećala svojim trgovinskim partnerima, među njima i SAD, da će preduzeti mere za povećanje svog uvoza.

Na upravo održanom Svetskom ekonomskom forumu u Kini, kineski premjer Li Kećijang je juče izjavio da će Kina i dalje smanjivati carine na neke uvozne robe ali nije precizirao u kojima se radi.

Ova najava smanjivanja kineskih carina usledila je ubrzo posle saopštenja američkog predsednika Donalda Trampa da će SAD zavesti od 24. septembra desetoprocente carine na uvoz kineske robe u vrednosti od 200 milijardi dolara. Peking je odmah odgovorio da će isto učiniti sa uvozom američke robe u vrednosti od 60 milijardi dolara.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...