Kina će u narednih 20 godina kupiti boinge u vrednosti od 1,2 biliona usd

M. L.

Dinamičan razvoj srednje klase u Kini, koja se utrostručila u poslednjih deset godina, diktira veoma visoki rast tražnje za avio-prevozom
(Boing 747 pod kineskom zastavom: U američkoj avioindustriji strepe da bi Trampov carinski rat sa Kinom mogao da ugrozi velike porudžbine)

Kineske avio-kompanije kupiće do 2037. oko 7.690 novih aviona od američkog proizvođača letilica Boing u vrednosti od 1,2 biliona dolara, procenjuje se u ovoj firmi.

Ova, upravo objavljena procena Boinga, je za oko 6,2 posto viša nego što je bila poslednja procena, data pre oko godinu dana. Prema saopštenju ove firme, koje prenosi AFP, kineske avio-kompanije nastojaće da u naredne dve decenije drže korak s rastućom tražnjom kineske srednje klase za avionskim saobraćajem.

Takva kretanja su posledica dinamičnog rasta srednje klase, koja se više nego utrostručila u poslednjih deset godina, a koja će se tokom naredne decenije, kako se predviđa, udvostručiti. 

Boing i njegov evropski rival Erbas (Airbus) bore se za primat i na kineskom, najbrže rastućem svetskom tržištu letilica. Obe kompanije su u Kini otvorile svoje montažne zavode. Boing je (zasad) ostao pošteđen posledica američko-kineskog carinskog rata. Kineske carine, donete kao odgovor na američke, ne tiču se velikih letilica.  

Lane je Boing isporučio Kini svaku četvrtu letilicu koju je proizveo. Prema podacima ove firme, kineski kupci sada imaju udeo od 15 posto na svetskom tržištu civilne avijacije, koji će se u naredne dve decenije povećati na 18 posto.

U Boingu, koji sebe označava za najvećeg američkog eksportera,  procenjuju da će u naredne dve decenije na svetskom tržištu prodati ukupno 42.700 svojih letilica u ukupnoj vrednosti od 6,3 biliona dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...