Tesla: gubitak sve veći ali akcije rastu

ML

Produkcija i prihodi ubrzano rastu što uliva poverenje berze u najvećeg svetskog proizvođača elektromobila. Fabrika u Kini stajaće oko pet milijardi dolara
(ilustracija, linija za sklapanje elektromobila Tesla)

Američki proizvođač elektromobila Tesla poslovao je u prvom polugođu ove godine sa gubitkom od 718 miliona dolara (u drugom kvartalu gubitak je čak bio veći nego u prvom). U tom periodu firma je, međutim, znatno povećala proizvodnju i prihode što je izazvalo rast njenih akcija za preko devet odsto.

Prihodi Tesle su se u drugom kvartalu povećali za 44 posto tj na četiri milijarde dolara. Kompanija je isporučila kupcima više od 40 hiljada automobila (među njima i 18.000 komada modela 3, namenjenog masovnom tržištu) na koje kupci koji su ih, inače, platili unapred, čekaju u proseku oko dve godine. U julu je gotovo dostignuta nedeljna produkcija od pet hiljada komada, u ovom mesecu, očekuje postizanje nedeljne proizvodnje od 6.000, da bi u septembru trebalo da se podigne na sedam hiljada što Teslu, kako tvrdi njen osnivač i najveći akionar Ilon Mask (Elon Musk), čini profitabilnom firmom. U roku od dva-tri meseca nedeljna produkcija bi prešla 10.000.

Iz Tesle je saopšteno, kako prenosi AP,  da se ubrzavaju pregovori s kineskim vlastima o fabrici elektrmobila koja će se graditi u Šangaju, a koja će stajati oko pet milijardi dolara. Pregovore ubrzavaju američko-kineski carinski rat zbog čega će Teslini automobili znatno poskupeti na kineskom tržištu koje je najveće na svetu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...