Trampov trgovinski rat usmeriće više kineskih investicija u Evropu

M. L.

To se tvrdi u studiji konslating firme Ernest i Jang, u kojoj se ukazuje da su Kinezi u prvom polugođu ove godine kupili firme ili udele u firmama u Evropi u vrednosti od 15 milijardi dolara, od toga dve trećine u Nemačkoj
(Ilustracija: Njujorško sedište firme Ernest i Jang na Tajms skveru)

Glavni cilj kineskih investicija ostaje Evropa, a trgovinski rat, koji je pokrenuo američki predsednik Donald Tramp, može samo još više tih investicija usmeriti na "stari kontinent". To se ističe u studiji konsultanske firme Ernest i Jang (EY-Ernest and Young), čije nalaze objavljuje nemački nedeljnik Špigl (Spiegel)

Trenutno najveće transakcije u Evropi jesu "ulazak" kineske firme Geli (Geelyy) u poznatu nemačku automobilsku kompaniju Dajmler (Daimler), zatim preuzimanje francuskog prozvođača internet igara Ubisoft od strane kineskog intrenet giganta Tencent i akvizija bavarskog prozvođača auto-delova Gramer (Grammer) od strane kineskog konkurenta Ningbo Jifeng.

U prvom polugođu ove godine kineske firme su kupile firme ili udele u evropskim firmama u vrednosti od oko 15 milijardi dolara, od čega na Nemačku otpada 10 milijardi. To je nešto manje nego u istom periodu lane ali se sa sigurnošću može prertpostaviti da će carinski rat koji je američki predsednik Tramp pokrenuo, usmeriti znatno više kineskih investicija u Evropu nego dosad.

U vezi s tim se mora, međutim, istaći da gro kineskih investicija odlazi u najveće i najrazvijenije zemlje EU i da samo njihov znatno manji je usmeren u nove ili potencijalne  članice Unije. 

A upravo se iz tih, najbogatijih i najvećih članica Unije, koje gutaju najveći deo kineskih investicija, najčešće dolaze prigovori i upozorenja bivšim postkomunističřkim zemljama srednje i jugositične Evrope zbog jačanja kineskog prisustva u njihovim privredama. Na tu pojavu nedavno su ukazali češki političari i novinski komentatrori i nije naodmet znati kako se ovim povodom može odgovoriti (licemernim) brižnicima za budućnost "nove Evrope".

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...