Upozorenje STO: Trgovinske barijere usporovaju globalnu ekonomiju

M.L.

U drugom kvartalu se već osetilo usporavanje rasta svetske privrede
(foto, Roberto Azevedo, generalni direktor Svetske trgovinske organizacije)

Trgovinske barijere, koje postavljaju velike privrede, mogle bi ugroziti globalno ekonomsko oživljavanje i  već se oseća njihovo delovanje na ekonomski rast. To je saopštila prošle nedelje Svetska trgovinska organizacija (STO) u svom Izveštaju o trgovinskim restrikcijama u zemljama grupe najvećih svetskih ekonomija G-20.

Bliže pojedinosti o tome STO nije navela ali se ističe da se već sada pokazuje da je u drugom ovogodišnjem kvartalu došlo, u odnosu na prvi kvartal, do usporovanja rasta svetske privrede. Analiza STO pokazala je da su zemlje G-20 zavele od polovine oktobra prošle, do polovina maja ove godine čak 49 novih ograničenja u trgovini. To je dva puta više nego u odnosu na prethodni polugodišnji izveštaj. Barijere se tiču, uglavnom, trgovine gvožđem i čelikom, plastikom i saobraćajnim sredstvima. Od plovine maja ove godine još brže se uvode carine i druga ograničenja u trgovini.

"Ova eskalacija predstavlja ozbiljnu pretnju ekonomskom rastu i oživljavanju u svim zemljama sveta i već se može osetiti njen uticaj u pokazateljima ekonomskog razvoja", izjavio je ovim povodm generalni direktor STO Roberto Azevedo.

U izveštaju STO se ne pominje konkretno nijedna zemlja. Ali, nije nikakva nepoznanica ni tajna da je pokretač ovog trenda američki predsednik Donald Tramp (Trump) koji je od početka godine objavio uvođenje niza carina SAD prema mnogim zemljama "zbog nepoštene trgovačke prakse". I to ne samo rivalima nego i saveznicima SAD. Neke od tih zemalja su već odgovorile istom merom...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...