"Tesla" otvara fabriku u Šangaju

M. L.

Najveći svetski proizvođač elektromobila u fabrici u Šangaju planira godišnju proizvodnju od pola miliona vozila
(ilustracija: već nekoliko godina se špekuliše o otvaranju fabrike automobila Tesla elektrika u Šangaju ali sada je potpisan i ugovor)

Američki proizvođač elektromobila Tesla potpisao je juče, posle dugih pregovora, ugovor s lokalnim kineskim vlastima u Šangaju, o otvaranju fabrike elektromobila u kojoj se planira godišnja produkcije od oko pola miliona vozila. Na ovaj način, kako javlja AP,  najveći svetski prozvođač elektromobila, kao što je to još  ranije učinio niz velikih svetskih automobilskih kompanija, nastoji da izbegne visoke uvozne carine i da povisi svoj udeo na ubrzano rastućem kineskom tržištu elektromobila.

Tesla je, inače, bila prva američka firma koja je reagovala na novu fazu carinskog rata između Kine i SAD i zbog uvođenja kineskih carina, kao odgovor na američke carine, povisila cenu svojih elektromobila na kineskom tržištu za 20 posto. Zbog novih, kao i ranije postojećih kineskih carina, elektromobili Tesle su sada u Kini za oko 70 posto skuplji nego u SAD. Za Teslu je Kina i dosad bila važno tržište i na njemu je, uprkos visokim carinama, prodavala čak 17 posto svoje produkcije. 

Iz Tesle su krajem prošlog i početkom ovog meseca dolazile ohrabrujuće vesti o ispunjanju mesečnih planova. U junu je, po prvi put u dnevnoj produkciji, ispunjen plan od pet hiljada vozila. Za ovaj mesec planirana je dnevna proizvodnja od šest hiljada komada.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...