Samsung otvorio u Indiji najveću fabriku telefona na svetu

M. L.

Fabrika ima godišnji kapacitet proizvodnje od 120 miliona mobilnih telefona, što odgovara godišnjoj prodaji mobila na ovom najbrže rastućem tržištu na svetu
(foto, otvaranje Samsungove fabrike u mestu Noida, kraj Nju Delhija, 9. jula 2018. godine, u prisustvi indijskog premijera i južnokerjskog predsednika - u sredini - kao i drugih predstavnika vlasti i biznisa iz obe države)

Južnokorejski proizvođač elektronike Samsung pustio je u Indiji u rad najveću fabriku mobilnih telefona na svetu. Fabriku u predgrađu glavnog grada Indije Nju Delhija zajedno su otvorili, kako javlja Rojters, predsednik Indije Narendra Modi i predsednik Južne Koreje Mun Če In.

Nova fabrika ima godišnji kapacitet proizvodnje od 120 miliona mobila što, otrprilike, odgovara godišnjoj prodaji u Indiji koja je sada najbrže rastuće i drugo po veličini tržište mobila na svetu (najveće tržište je Kina, SAD su na drugom mestu).

Samsung-fabrika-indija-

Najveća fabrika mobilnih telefona na svetu: Samsung, Indija

Fabrika će proizvoditi i jevtinije i skuplje modele mobila. No, kako tvrde analitičari, ova fabrika će imati jevtiniju proizvodnju i jednih i drugih uređaja nego u drugim fabrikama ove kompanije u Kini, Južnoj Koreji i Vijetnamu.

Nova fabrika pomoći će Samsungu, kako ističe agencije Blumberg, u teškom konkuretenskom boju s kineskim proizvođačem Ksiaomi (Xiamoi) koji ga je potisnuo na drugo mesto liste najvećih prodavaca mobila na indijskom tržištu. Samsung planira, takođe, da deo proizvodnje iz svoje indijske fabrike izvozi.

Analitičari ovim povodom upozoravaju da indijsko tržište pruža proizvođačima mobila i dalje ogromne prilike za ekspanziju. Ova zemlja ima, naime, preko 1,3 milijarde stanovnika, ali zasad svega 425 miliona korisnika smart telefona. Lane se ovde prodaja smart telefona popela na 124 miliona komada, a raste najbžrim tempom u svetu već nekoliko godina. Indijci, zbog niskih primanja stanovništva, ipak daju prednost jeftinijim telefonima tj onima čija je cena ispod 250 dolara. Smatra se da je to jedan od razloga, možda čak i najvažnijij, zašto američki Ejpl (Apple) ne uspeva da se probije na ovom tržištu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...