Carinski rat pogodiće najviše Slovačku, Mađarsku, Češku

M. L.

To proizilazi iz činjenice da se radi o manjim zemljama čije su privrede izrazito okrenute prema izvozu i uvozu roba
(ilustracija, da li je na pomolu trgovinski rat Amerike i Kine)

Mnogo više nego Sjedinjene Države i Kinu trgovinski rat koji upravo počinje ugroziće ekonomije zemalja kao što Slovačka, Mađarska i Češka. To proističe iz računice analitičke kompanije Pitet aset menadžment (Pictet Asset Management) čije nalaze objavljuje Rojters.

Model računa s uvođenjem desetoprocentne carine na proizvode iz SAD koje će morati da plate potrošači. Ovakav korak, prema ovim analizama, bi mogao dovesti globalnu ekonomiju do stagflacije, tj do kombinacije visoke inflacije i stagnacije, i da smanji firmama profit u proseku za 2,5 posto.

Upravo ekonomije, izrazito povezane sa globalnim lancima prioriteta, koje velike korporacije koriste za raspodelu produkcije svoje robe, biće trgovinskim ratom najviše pogodjene. U prvih pet su (ovim redom) Luksemburg, Tajvan, Slovačka, Mađarska i Češka. Ukratko, što je zemlja više zavisna od izvoza i uvoza, tj od razmene sa inostranstvom biće više pogođena... Za obračun pogođenosti postoji model WTO tj Svetske trgovinske organizacije koji upoređuje dodatu vrednost iz inostranstva u eksportu zemlje i pridatu vrednosti koja se izvozi.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...